Αυθαιρεσίες στην εφαρμογή του Οργανισμού του νοσοκομείου «Σωτηρία» και διοικητικό έλλειμμα καταλογίζουν στους επικεφαλής του νοσηλευτικού ιδρύματος με πόρισμά τους οι Επιθεωρητές Υγείας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Η αναφορά μιας νοσηλεύτριας η οποία κατήγγειλε «ευθεία παραβίαση» του νόμου 3528/2007 («Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων») αποκάλυψε σωρεία πράξεων και παραλείψεων της διοίκησης, που κάθε άλλο παρά εφάρμοζε την ίση και δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Η κατάταξη των υπαλλήλων στους βαθμούς όπως ορίζει ο προαναφερθείς νόμος και στη συνέχεια οι τοποθετήσεις προϊσταμένων στα νοσηλευτικά τμήματα του νοσοκομείου «Σωτηρία» το 2016 μπήκαν στο μικροσκόπιο των Επιθεωρητών Υγείας, μετά την καταγγελία της νοσηλεύτριας η οποία μετακινήθηκε με βαθμό Α’ σε τμήμα όπου προϊστάμενός της ήταν νοσηλευτής επίσης με βαθμό Α’ ο οποίος όμως δεν διέθετε τα νόμιμα προσόντα σχετικά με τον χρόνο προϋπηρεσίας -για την ακρίβεια ο προϊστάμενος υστερούσε έναντι της υφισταμένης του κατά τρία χρόνια προϋπηρεσίας.

Αποφάσεις χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου και ανάρτηση στη Διαύγεια

Και οι δύο νοσηλευτές είχαν οριστεί το 2012 με απόσπασμα ημερήσιας απόφασης -σημειωτέον χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου- σε θέση αναπληρωτή προϊσταμένου: η νοσηλεύτρια είχε οριστεί αναπληρώτρια στο 2ο Πνευμονολογικό τμήμα και ο νοσηλευτής επίσης αναπληρωτής προϊστάμενος στην 4η Πνευμονολογική κλινική.

Τον Ιούνιο του 2016 η νοσηλεύτρια κατατάχθηκε στον βαθμό Α’ της κατηγορίας ΤΕ Νοσηλευτικής με πλεονάζοντα χρόνο 15 χρόνια, 3 μήνες και 10 ημέρες. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους μετακινήθηκε από το Τμήμα Πνευμονικής Αποκατάστασης στην 4η Πνευμονολογική κλινική – κι εκεί «συνάντησε» ως προϊστάμενό της τον συνάδελφό της ο οποίος είχε καταταχθεί τον Ιούνιο του 2016 στον βαθμό Α’ της κατηγορίας ΤΕ Νοσηλευτικής με 11 χρόνια, 11 μήνες και μία ημέρα.

Ενδεικτικό του διαχρονικού διοικητικού ελλείμματος που διαπιστώνουν οι Επιθεωρητές είναι ότι τα αποσπάσματα και των δυο νοσηλευτών το 2012 ορίζουν ότι «θα είναι αναπληρωτές προϊστάμενοι μέχρι τη συγκρότηση των νέων οργάνων επιλογής προϊσταμένων και την εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής …και όχι πέραν του ενός έτους».

Ωστόσο, όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά με πράξη του ο διοικητής τον Νοέμβριο του 2015 -και πάλι χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου- χορηγεί στον αναπληρωτή προϊστάμενο της 4ης Πνευμονολογικής κλινικής «επίδομα θέσης ευθύνης …μηνιαίως και όσο χρόνο διαρκεί η αναπλήρωση». Μάλιστα, η χορήγηση του επιδόματος είχε αναδρομική ισχύ, από 24 Φεβρουαρίου του 2015.

Η ακτινογραφία της Νοσηλευτικής υπηρεσίας στο «Σωτηρία»

Η Νοσηλευτική υπηρεσία διαρθρώνεται σε 6 τομείς, καθένας από τους οποίους αποτελείται απλό 6 ή 7 τμήματα. Ο Οργανισμός του νοσοκομείου ορίζει πως στη διεύθυνση της Νοσηλευτικής υπηρεσίας προΐσταται υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Νοσηλευτικής. Στους 6 τομείς επίσης προΐστανται υπάλληλοι ΠΕ Νοσηλευτικής και αν δεν υπάρχουν, τότε προΐστανται υπάλληλοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) Νοσηλευτικής. Ομοίως τοποθετούνται προϊστάμενοι και στα 38 νοσηλευτικά τμήματα.

Συνολικά στο «Σωτηρία» υπηρετούν 301 υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ, με τους 10 να είναι ΠΕ και τους 291 ΤΕ. Από τους 10 ΠΕ νοσηλευτές 3 είναι προϊστάμενοι νοσηλευτικών τομέων και ένας είναι προϊστάμενος τμήματος.

Από τους 291 ΤΕ νοσηλευτές, μία νοσηλεύτρια είναι προϊσταμένη διεύθυνσης, 3 προΐστανται σε νοσηλευτικό τομέα και 34 σε τμήμα.

Τι διαπιστώνουν οι Επιθεωρητές ειδικά…

Με πράξη της διοίκησης τον Ιούνιο του 2016 μετακινείται η νοσηλεύτρια με τα 15 χρόνια προϋπηρεσίας και τοποθετείται ως υφισταμένη του επίσης αναπληρωτή προϊσταμένου στο 4ο Πνευμονολογικό τμήμα. «Ανάμεσα στους δύο υπαλλήλους οι οποίοι είναι ομοιόβαθμοι η Ι.Ρ. διαθέτει περισσότερα έτη στον Α’ βαθμό έναντι του συναδέλφου της Α.Σ. Με την απουσία του προϊσταμένου από 24-2-2015 του 4ου Πνευμονολογικού Τμήματος, χρόνος κατά τον οποίο δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί η μετακίνηση της Ι.Ρ., καθήκοντα εκτελούσε και συνέχισε να εκτελεί ο Α.Σ. Πλην όμως δεν ελήφθη υπόψη για την εν λόγω αναπλήρωση ο πλεονάζων χρόνος που διαθέτει στον βαθμό Α’ η υπάλληλος Ι.Ρ. όπως ορίζει ο νόμος 3528/2007, με αποτέλεσμα, ανάμεσα στους δύο υπαλλήλους με τον ίδιο βαθμό, αναπληρώνει αυτός που έχει λιγότερο χρόνο στον βαθμό Α’», αναφέρουν στο πόρισμα τους οι Επιθεωρητές.

Επιπλέον, δεν πραγματοποιήθηκε από τη διοίκηση επικαιροποίηση της διοικητικής πράξης αναπλήρωσης προϊσταμένων και συνεπώς «μη ανανεούμενη η πράξη αυτή έληξε η χρονική ισχύς της και δεν τυγχάνει εφαρμογής ως προς το περιεχόμενό της». Ούτε όμως εκδόθηκε νέα πράξη με την οποία ανατίθεται στον υπάλληλο Α.Σ. καθήκοντα προϊσταμένου ούτε νέα διοικητική πράξη προσωρινής αναπλήρωσης.

Αλλά και κατόπιν της μετακίνησης της Ι.Ρ. τον Σεπτέμβριο του 2016, η οποία είχε περισσότερα χρόνια στον βαθμό Α, και «παρά την προσωρινότητα του μέτρου της αναπλήρωσης, δεν επανεξετάστηκαν και δεν ελήφθησαν υπόψιν τα νέα δεδομένα και οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο τμήμα, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων και των εγκυκλίων οδηγιών».

Διοικητική αυθαιρεσία διαπιστώνεται όμως και σε ό,τι αφορά τη χορήγηση επιδόματος θέσης ευθύνης στον Α.Σ. με πράξη του διοικητή. Οι παρατυπίες δεν έχουν τέλος: η πράξη καταβολής επιδόματος θέσης ευθύνης και το προαπαιτούμενο έγγραφο της νοσηλευτικής υπηρεσίας φέρουν τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου! Ακόμη, δεν είναι σαφής η ημερομηνία πρωτοκόλλησης και δεν υπάρχει αριθμός διαδικτυακής ανάρτησης.

…και γενικά για την κατανομή των υπαλλήλων

Αλλά και σε ό,τι αφορά την κατανομή των υπαλλήλων σε θέση ευθύνης, προκύπτει ότι «δεν τηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις των νόμων οι οποίες ορίζουν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι οργανικές διατάξεις για την τοποθέτηση /αναπλήρωση προϊσταμένων».

Ωστόσο, η κατάσταση στο «Σωτηρία» έχει διαμορφωθεί ως εξής, διαπιστώνουν οι Επιθεωρητές:

-τη θέση ευθύνης στη Νοσηλευτική υπηρεσία κατέχει υπάλληλος ΤΕ και όχι ΠΕ,
-υπηρετούν υπάλληλοι ΠΕ νοσηλευτικής στους οποίους δεν έχει ως σήμερα ανατεθεί θέση ευθύνης τομέα ή τμήματος, κι ενώ σε 3 νοσηλευτικούς τομείς προΐστανται υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ,
-το προβάδισμα του πλεονάζοντος χρόνου δεν προτάσσεται,
-στα νοσηλευτικά τμήματα οι θέσεις ευθύνης καταλαμβάνονται από υπαλλήλους ΤΕ νοσηλευτικής με λιγότερα χρόνια στον βαθμό έναντι υπαλλήλων της ίδιας κατηγορίας με περισσότερα έτη στον βαθμό που δεν κατέχουν θέση ευθύνης νοσηλευτικού τμήματος.

Οι προτάσεις των Επιθεωρητών

Οι Επιθεωρητές ζητούν από τη διοίκηση του «Σωτηρία» να επεναξετάσει, σύμφωνα με τον Οργανισμό, την κατανομή των υπαλλήλων στις θέσεις ευθύνης των νοσηλευτικών τμημάτων και να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες αφού λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της κατάταξης.

Επίσης, να εκδώσει αποφάσεις ανάθεσης και αναπλήρωσης θέσεων ευθύνης με αιτιολογία για τη χορήγηση των επιδομάτων.

Σε ό,τι αφορά τον Α.Σ. οι Επιθεωρητές ζητούν να ελεγχθεί αν έχει γίνει περικοπή του επιδόματος με την αποχώρησή του από το τμήμα, και αν όχι να αναζητηθούν ως αχρεώστητων καταβληθέντα.

Ζητούν τέλος οι Επιθεωρητές από τη διοίκηση να διεξάγει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους υπαλλήλους σχετικά με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και τον Κανονισμό Επικοινωνίας Δημοσίων Εγγράφων.