Στη μάχη για την ευαισθητοποίηση όλων μας για τη μείωση της διασποράς του νέου κορωνοϊού και της συμμετοχής όλων στην καμπάνια #Μένουμε_σπίτι ρίχνονται και διεθνούς φήμης Έλληνες επιστήμονες.

Οι Έλληνες πολίτες αποδεικνύονται αρκετά απείθαρχοι, αν κρίνει κανείς από τις παραλίες και τις εξοχές που γέμισαν σήμερα Κυριακή από κόσμο, μη κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και των κινδύνων που απορρέουν από τον SARS-CoV-2.

Δεν φαίνεται να πείθονται από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των πασχόντων, που έφτασαν ήδη τους 331, με τους 8 σε σοβαρή κατάσταση και 4 νεκρούς.

Έτσι πολλοί Έλληνες επιστήμονες, διεθνώς καταξιωμένοι για τις έρευνές τους στην Ιατρική, επιστρατεύουν τα social media για να πείσουν όλους μας να μείνουμε σπίτι.

Ο Ευάγγελος Ευαγγέλου, Αναπληρωτής Καθήγητης Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογιας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με πλήθος συμμετοχών σε διεθνείς μελέτες για τον ανθρώπινο γονιδίωμα, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook λέει σκληρές αλήθειες για το εθνικό σύστημα υγείας και την ικανότητά του να ανταποκριθεί σε πιθανότητα αυξημένης ανάγκης για κλίνες ΜΕΘ λόγω του κορωνοϊού.

Στην ανάρτησή του λέει χαρακτηριστικά : «📌Στα Γιάννενα και στις γύρω περιοχές ζούμε 150000 άτομα.

📌Τα κρεβάτια της ΜΕΘ στο ΠΓΝΙ είναι 14 και πέρισυ νοσηλεύτηκαν 373 άτομα, με αυξητική τάση (http://www.uhi.gr/hospital/στατιστικά.html).

📌Ας πάρουμε ένα υποθετικό σενάριο όπου νοσεί από COVID-19 το 10% του πληθυσμού (κάποια μοντέλα δείχνουν 70-80%) κι ας υποθέσουμε πως το 1% από τους νοσούντες θα χρειαστεί κρεβάτι στη ΜΕΘ.

🆗Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν νοσηλεία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα 150 επιπλέον άτομα.

❓Πού θα τους βάλουμε αλήθεια και ποιος θα αποφασίσει για την ιεραρχηση των νοσηλευόμενων; Ακόμη κι αν αύριο άνοιγαν διπλάσιες κλίνες, πιθανότατα δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό να τις καλύψει.

🗣️ Αυτή είναι η ουσία των αυστηρών μέτρων. #Μένουμε_σπίτι κι ακολουθούμε ευλαβικά τις συμβουλές των ειδικών για να ”απλώσουμε” τη συχνότητα των νέων περιστατικών.
👫Σώζουμε ζωές, κάνουμε ευκολότερο το έργο του ιατρονοσηλευτικού μας προσωπικού💆🏼‍♀️».