Εφαρμόζεται κατά γράμμα το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ και οι ιδιωτικές κλινικές για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και την κάλυψη των ογκολογικών ασθενών.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ ΕΟΠΥΥ – Ιδιωτικών Κλινικών μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου συνολικά εκτελέστηκαν 15.004 συνταγές ΦΥΚ από τα δύο φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Μαρούσι και Ρέντη).

Με άλλα λόγια, σε ισάρριμθες περιπτώσεις οι ογκολογικοί ασθενείς απαλλάχθηκαν από την ταλαιπωρία της αναμονής και της προμήθειας των φαρμάκων τους από τα φαρμακεία, αφού οι συνταγές δεν εκτελέστηκαν από τους ίδιους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά από τους υπαλλήλους των ιδιωτικών κλινικών.

Μέχρι και το περασμένο φθινόπωρο χιλιάδες ασθενείς ταλαιπωρούνταν στα φαρμακεία του Οργανισμού για να πάρουν το φάρμακό τους και στη συνέχεια να πάνε να υποβληθούν στη θεραπεία τους. Πλέον οι ασθενείς κάνουν μια απλή υπεύθυνη δήλωση προς υπάλληλο της Ιδιωτικής Κλινικής που μπορεί να εκτελεί τη συνταγή τους και πηγαίνουν απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές για να υποβληθούν στη χημειοθεραπεία τους.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2019 εκτελέστηκαν από Ιδιωτικές Κλινικές 183 συνταγές, τον Οκτώβριο 1.272 συνταγές, τον Νοέμβριο 1.927 συνταγές, τον Δεκέμβριο 3.199 συνταγές, τον Ιανουάριο του 2020 4.158 συνταγές και μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου είχαν εκτελεστεί 4.275 συνταγές. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τα στοιχεία αποδεικνύουν τη συνεχή αύξηση των ασθενών που επιλέγουν να παίρνουν απευθείας τα φάρμακά τους από τις Ιδιωτικές Κλινικές.

Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να συζητά με τις Ιδιωτικές Κλινικές για την περαιτέρω διευκόλυνση των ασθενών με απώτερο στόχο, τη συνεχή βελτίωση των παροχών του ΕΟΠΥΥ καθώς και την σωστή και ασφαλή χορήγηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Υπενθυμίζεται πως η διάθεση των ακριβών φαρμάκων για τους ογκολογικούς ασθενείς μέσω των ιδιωτικών κλινικών αποτελεί το πρώτο κανάλι διάθεςης των ΦΥΚ εκτός ΕΟΠΥΥ και ήταν μια δέσμευση του πρωθυπουργού που υλοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρριο. Το δεύτερο κανάλι διάθεσης αποτελούν τα ιδιωτικά φαρμακεία από τα οποία θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με σοβαρές παθήσεις να προμηθεύονται τα φάρμακά τους το επόμενο διάστημα. Εχει υπογραφεί ανάλογη σύμβαση μεταξύ Πανελλήνιου Φαρρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και ΕΟΠΥΥ. Όσοι φαρμακοποιοί δεν επιθυμούν να διαθέτουν ογκολογικά φάρμακα και φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας, θα το δηλώσουν στον ΕΟΠΥΥ. Οι ασθενείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους από το φαρμακείο της επιλογής τους -που συμμετέχει στο δίκτυο- ενεργοποιώντας τον ατομικό ηλεκτρονικό τους φάκελο στον ΕΟΠΥΥ και σχετικό κωδικό.