Τη «σκυτάλη» της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ έλαβε και επισήμως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βασίλης Πλαγιανάκος από τον προκάτοχο του, κ. Σωτήρη Μπερσίμη. Η απόφαση της τοποθέτησής του εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή από το Εθνικό Τυπογραφείο, σε συνέχεια της ακρόασης του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή.

Την ίδια ημέρα, μάλιστα, όπως πληροφορείται το ygeiamou.gr, έγινε άτυπα τελετή παράδοσης- παραλαβής στον Οργανισμό, με τον επί τρία και πλέον χρόνια πρόεδρο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Σωτήρη Μπερσίμη να παραδίδει κυρίως σημαντικό έργο αλλά και εκκρεμότητες στον διάδοχο του, κ. Πλαγιανάκο.

Ο τελευταίος εγκαταστάθηκε στον πέμπτο όροφο του κτηρίου του ΕΟΠΥΥ επί της Αποστόλου Παύλου στο Μαρούσι, εκεί όπου όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε συνεχώς συναντήσεις με τους επικεφαλής των Διευθύνσεων του Οργανισμού για να ενημερωθεί για τα θέματα του ασφαλιστικού γίγαντα των 10 εκατ. ασφαλισμένων. Αλλεπάλληλες, αλλά άτυπες ήταν οι συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των παρόχων που είχε ο κ. Πλαγιανάκος. Μεταξύ άλλων είχε συναντήσεις και συζητήσεις με τους φαρμακοποιούς, τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων, τους φαρμακοβιομήχανους, τους γιατρούς της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ αλλά και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο κ.α.

Με το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και γενικά των οικονομικών εκκρεμοτήτων του ΕΟΠΥΥ να έχει μπει πια σε τροχιά ομαλής εξόφλησης και αποπληρωμής – το 2015 που παρέλαβε ο κ. Μπερσίμης τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Οργανισμού ήταν περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα η αποπληρωμή γίνεται σε 60 ημέρες- ο κ. Πλαγιανάκος θα έχει τον χρόνο να εστιάσει σε άλλα θέματα που αφορούν στην οργάνωση των ψηφιακών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και την καθημερινότητα των ασφαλισμένων του.

Η ολοκλήρωση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους παρόχους αποτελεί, όπως είχε αναφέρει και στην ομιλία του στη Βουλή, προτεραιότητα του νέου προέδρου. Οι δυο κατηγορίες των παρόχων, που όπως φαίνεται θα απασχολήσουν αμέσως τον κ. Πλαγιανάκο, είναι οι οπτικοί και οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής. Και οι δύο πάροχοι είναι αρνητικοί στην υπογραφή συμβάσεων με τον Οργανισμό και στην πληρωμή τους με βεβαιώσεις (voucher) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους. Επιπλέον, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων σε ό,τι τους αφορά. Από την άλλη, οι υπηρεσίες τους είναι κρίσιμες για εκατομμύρια ασφαλισμένους οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν εγκλωβιστεί λόγω της ρήξης των δύο πλευρών, παρόχων και ΕΟΠΥΥ.

Ίσως περισσότερο προνομιακό πεδίο για τον νέο πρόεδρο να αποτελέσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στα 28 φαρμακεία του Οργανισμού εξυπηρετούνται σε μηνιαία βάση περίπου 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι με σοβαρά νοσήματα, αλλά με μεγάλα προβλήματα όπως έχει συχνά καταγγελθεί. Επί Μπερσίμη άνοιξαν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε νέες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας και δρομολογήθηκε η υπηρεσία της παράδοσης κατ’ οίκον των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους, η οποία πλέον θα ολοκληρωθεί. Προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας των ασφαλισμένων αναμένεται να κινηθεί ο κ. Πλαγιανάκος και στο θέμα των ηλεκτρονικών υπογραφών και της αποϋλοποίησης των εγγράφων.