Προετοιμασίες και προληπτικά μέτρα για τον νέο κοροναϊό παίρνουν μια σειρά από χώρες, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο πανδημίας λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων από την Κίνα και σε άλλες χώρες.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας Μαν Χάνκοκ κάλεσε όσους έχουν επιστρέψει στη Βρετανία από την Ουχάν σε δύο εβδομάδες να απομονωθεί και να παραμείνει σπίτι του.

Έως τις 16.00 ώρα Ελλάδας σήμερα, η Βρετανία υπέβαλε σε εξετάσεις 73 ανθρώπους για τον κοροναϊό της Ουχάν, όμως δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα της νόσου, που έχει ήδη σκοτώσει 81 ανθρώπους στην Κίνα.

«Ζητάμε από οποιονδήποτε πολίτη στη Βρετανία, που έχει επιστρέψει από την Ουχάν τις τελευταίες 14 ημέρες να απομονωθεί, να μη βγαίνει από το σπίτι του και να αποφεύγει την επαφή με άλλους ανθρώπους» είπε ο Χάνκοκ, συστήνοντας σε αυτούς τους πολίτες να επικοινωνήσουν με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας τηλεφωνικά.

«Οι αξιωματούχοι της αρχής Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν φθάσει στη Βρετανία από την Ουχάν. Έχοντας αποκλείσει εκείνους που γνωρίζουμε πως έχουν ήδη φύγει από τη χώρα, υπάρχουν 1.460 άνθρωποι που θέλουμε να εντοπίσουμε».

Γερμανία: Είμαστε καλά προετοιμασμένοι

Την ίδια ώρα, το γερμανικό υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο πανδημίας.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Γερμανούς να αποφεύγουν τα «μη απαραίτητα» ταξίδια στην Κίνα και προετοιμάζεται ακόμη και για επιχείρηση απομάκρυνσης Γερμανών από την περιοχή.

Χθες μια γυναίκα, η οποία είχε μόλις επιστρέψει από την Κίνα, παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου με αναπνευστικό πρόβλημα, όπου και τέθηκε άμεσα σε καραντίνα. Όπως διαπιστώθηκε ωστόσο αργότερα, δεν νοσεί από τον κοροναϊό. Την ίδια ώρα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποιεί στην ιστοσελίδα του ότι «μπορεί κανείς να περιμένει ότι η Γερμανία θα έχει κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις εισαγόμενων περιστατικών».

«Υπάρχουν σαφή σχέδια για την περίπτωση πανδημίας, τακτικές ασκήσεις καθώς και πόροι προκειμένου να αντιδράσουμε άμεσα και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους σχετικούς εθνικούς και διεθνείς φορείς», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι «ο κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού στην Γερμανία είναι σχετικά χαμηλός». Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε προ ημερών επισημάνει ότι η εποχιακή γρίπη αποτελεί σημαντικότερο κίνδυνο από τον νέο κοροναϊό, καθώς τον χειμώνα 2017-2018 έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι.

«Θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα έχουμε περιστατικά και στην Γερμανία και θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα, σε όλο το εύρος του συστήματος υγείας», δήλωσε στην Γερμανική Ραδιοφωνία ο μικροβιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βερολίνου «Charité» έχει ενημερώσει όλα του τα συστήματα εξετάσεων, προκειμένου να είναι σε θέση να διαπιστώσει άμεσα ενδεχόμενη μόλυνση από κοροναϊό. «Οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’όψιν αυτόν τον ιό», προειδοποίησε ο γερμανός επιστήμονας.

Χθες τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα ενημέρωσης των ταξιδιωτών, με καμπάνιες στα αεροδρόμια Τέγκελ και Σένεφελντ, ενώ ανάλογα μέτρα λαμβάνονται σε όλη την χώρα, με αφίσες και φυλλάδια στα γερμανικά, τα κινεζικά και τα αγγλικά. Επισημαίνεται πάντως ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Γουχάν προς γερμανικά αεροδρόμια.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει οργανωμένη απομάκρυνση Γερμανών από την Κίνα και όχι μόνο από την Oυχάν, όπου διαμένουν περίπου 90 Γερμανοί, εκ των οποίων κανένας δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη συσταθεί ομάδα διαχείρισης κρίσης, η οποία βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό τόσο με τις κινεζικές αρχές και την γερμανική αντιπροσωπεία στην Κίνα όσο και με τους διεθνείς υγειονομικούς φορείς.

Η Τουρκία συστήνει στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα

Παράλληλα, η Τουρκία συνέστησε στους πολίτες της να μην πραγματοποιούν ταξίδια στην Κίνα, παρά μόνο εάν είναι απαραίτητο. Μάλιστα, συστήνει εάν τελικώς μεταβούν, να αποφεύγουν τις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα του κοροναϊού, ιδίως στην επαρχία Χουμπέι.

Οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στην Κίνα και θα πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας θα πρέπει να εφαρμόζουν τα προληπτικά μέτρα, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Θα πρέπει να παρακολουθούν «στενά» τις δηλώσεις και προειδοποιήσεις της τουρκικής πρεσβείας στο Πεκίνο, των τουρκικών προξενείων στο Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, τη Γκουανγκζού, της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.