Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους είναι καθ’ οδόν για το Πεκίνο, προκειμένου να συναντηθεί με τους αξιωματούχους και τους ειδικούς που ασχολούνται με την επιδημία του κοροναϊού 2019-nCoV.

«Οι συνάδελφοί μου στον ΠΟΥ και εγώ θα θέλαμε να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη Κίνα, παρέχοντας περαιτέρω προστασία για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος αυτού», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γκεμπρεγιέσους.

Ο ΠΟΥ έκανε γνωστό εξάλλου ότι οι εκδότες μεγάλων επιστημονικών περιοδικών συμφώνησαν να μοιράζονται με τον Οργανισμό τυχόν εργασίες που θα τους υποβληθούν για τον νέο κοροναϊό, προτού να δημοσιευθούν και με τη συγκατάθεση των συντακτών τους.

Το Χονγκ Κονγκ απαγορεύει την είσοδο στους κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει από αύριο Δευτέρα την είσοδο στην πόλη σε όλους τους κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι, καθώς και σε όποιον επισκέφθηκε την επαρχία αυτήν τις τελευταίες 14 ημέρες.

Στη Χουμπέι πιστεύεται ότι βρίσκεται η εστία του νέου κοροναϊού, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 56 άνθρωποι στην Κίνα.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για τους μόνιμους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή, στην οποία δεν προσδιορίζεται πότε θα αρθεί το μέτρο.

Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος της Ουχάν, της πρωτεύουσας της Χουμπέι, εκτίμησε ότι περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την πόλη μετά το ξέσπασμα της επιδημίας. Σύμφωνα με τον Ζου Ξιανγουάνγκ, κάποιοι από αυτούς έφυγαν για να γιορτάσουν την κινεζική Πρωτοχρονιά στον τόπο καταγωγής τους και άλλοι επειδή φοβήθηκαν την επιδημία. Σήμερα, στην πόλη παραμένουν περίπου 9 εκατομμύρια κάτοικοι.

Η Ουχάν βρίσκεται ουσιαστικά σε καραντίνα από την περασμένη Πέμπτη, καθώς οι κινεζικές αρχές λαμβάνουν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού ο οποίος λέγεται ότι προήλθε από την τοπική ιχθυαγορά. Έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των μέσων μεταφοράς από και προς την πόλη, ενώ οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, όσο αυτό είναι εφικτό.