Σε εφιάλτη των υγειονομικών αρχών εξελίσσεται η επιδημία πνευμονίας που αποδίδεται σε μυστηριώδη νέο κοροναϊό κινεζικής προέλευσης, προκαλώντας διεθνή ανησυχία.

Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 26, τα επιβεβαιωμένα ανέρχονται σε 830 και οι ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν την γενετική του αλληλουχία αλλά και να εντοπίσουν τον φορέα μετάδοσης του ιού. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα φίδια είναι ένοχα για την ταχύτατη εξάπλωσή του στην ασιατική ήπειρο.

Κι ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε μία γυναίκα που ταξίδεψε αεροπορικώς από την πόλη Ουχάν -εστία της επιδημίας στην Κίνα- αφού, όπως ισχυρίζεται, κατάφερε να ξεγελάσει τα μέτρα ελέγχου του αεροδρομίου έχοντας λάβει φάρμακα.

Αν και είχε πυρετό ξεγέλασε το σύστημα ελέγχου με φάρμακα

Όπως αναφέρει το BBC, η γυναίκα αυτή καυχήθηκε στα social media ότι, ταξιδεύοντας από την πόλη Ουχάν πήρε φάρμακα και πέρασε από τον έλεγχο του αεροδρομίου χωρίς να γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματά της.

Αργότερα δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν να απολαμβάνει το γεύμα της σε εστιατόριο τρία αστέρων Michelin στη πόλη της Λυών. Η πρεσβεία επιβεβαίωσε ότι τα συμπτώματά της είναι πλέον υπό έλεγχο.

Το BBC διευκρινίζει ότι η γυναίκα ταξίδεψε προτού σταματήσουν οι πτήσεις από την πόλη Ουχάν.

Σε κουτιά απομονώνονται τα ύποπτα κρούσματα

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές αρχές απομονώνουν τα ύποπτα κρούσματα του ιού.

Αφού περάσουν από τον έλεγχο με θερμικές κάμερες, όσοι ανιχνευτούν με ύποπτα συμπτώματα μεταφέρονται σε ειδικά κουτιά και από εκεί, σε ασθενοφόρα.

Ο εικονιζόμενος ταξιδιώτης που βρίσκεται μέσα στο ειδικό κουτί, φορά προστατευτική στολή, μάσκα και γάντια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε πιθανά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου πυρετού, κατά τη διάρκεια της εξέτασης και απομονώθηκε από άλλους ταξιδιώτες.

Το ειδικό κουτί απαθανάτισε ο φακός στο αεροδρόμιο της επαρχίας Fuzhou στη νοτιοανατολική Κίνα, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε στο αρχιπέλαγος δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας στην Κίνα, όπου πλέον οι αρχές λαμβάνουν δραστικά μέτρα/

Στη Σεούλ, το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσε επίσης ότιι εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νότια Κορέα.

Οι αρχές της κομητείας Μπράζος της πολιτείας Τέξας ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν πιθανό κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 18 ανθρώπους στην Κίνα, ασθενή που δεν κατονόμασα. Το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε πρόσφατα στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.