Ραγδαία εξέλιξη παρουσιάζει η εξάπλωση του νέου κοροναϊού της οικογένειας SARS που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκαλώντας πνευμονία βαριάς μορφής και θάνατο σε ανθρώπους. Μέσα σε ένα 24ωρο, η αύξηση των θανάτων παρουσίασε κάθε ανοδική πορεία, καθώς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των κινεζικών υπηρεσιών υγείας, οι νεκροί ανέρχονται στους εννέα, ενώ τουλάχιστον 440 άτομα έχουν επιβεβαιωμένα νοσήσει και παρακολουθούνται.

Η εξάπλωση του ιού γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ήδη έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο και Ιαπωνία, γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν θα επιβληθούν μέτρα, τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και στην καραντίνα της περιοχής που εκδηλώθηκε ο ιός, ή ακόμα και της μεγάλης ασιατικής χώρας.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της εθνικής επιτροπής Υγείας στην Κίνα, δήλωσε ότι οι αρχές αναζητούν την πηγή του ιού, ώστε να μάθουν από πού προήλθε και να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης ή περιορισμού. Ο ίδιος δήλωσε ότι η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει εντοπιστεί η προέλευση του νέου κοροναϊού, δίχως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΗΠΑ: Πρώτο κρούσμα στο Σιάτλ 

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, με τον κοροναϊό να εξαπλώνεται επικίνδυνα.

Εμφανίστηκε και στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει η Washington Post, συγκεκριμένα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, το Σιάτλ.

Ανδρας στην περιοχή διαγνώστηκε με τον μυστηριώδη ιό και αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που αναφέρεται στις ΗΠΑ από τότε που ο φονικός ιός εμφανίστηκε τον προηγούμενο μήνα στην Κίνα.

Ο άνδρας, ο οποίος βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, έφτασε στις ΗΠΑ από την Κίνα.

Κοροναϊός: Μολύνθηκε Κινέζος γιατρός που μελετούσε τον ιό

Ο Ουάνγκ Γκουανγκφά, που ηγείται της Μονάδας Πνευμονικής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου Peking University First Hospital, μολύνθηκε από τον ιό ενώ ήταν μεταξύ των ειδικών που νωρίτερα αυτόν τον μήνα επισκέφθηκαν την Ουχάν, όπου ανακαλύφθηκε ο κοροναϊός.

«Μου έγινε διάγνωση και η κατάστασή μου είναι καλή» είπε σήμερα ο Ουάνγκ στο Kong’s Cable TV, ευχαριστώντας τους συμπολίτες του για το ενδιαφέρον τους.

Ο απολογισμός των νεκρών από το στέλεχος του κοροναϊού, το οποίο αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, ανέρχεται ως σήμερα σε έξι, με τον αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων να υπερβαίνει τα 300.

Συναγερμός στη Ρωσία για τον κοροναϊό: «Απειλή για τον πληθυσμό μας»

Ο νέος τύπος του κοροναϊού 2019-nCoV που εξαπλώνεται στην Κίνα συνιστά απειλή για τον πληθυσμό της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Υγείας Σεργκέι Κραγιεβόι, κατά την διάρκεια συζήτησης στην Κρατική Δούμα, που είχε ως θέμα την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου περί υγειονομικής ασφάλειας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, το άρθρο 7 του νομοσχεδίου «αναφέρεται ακριβώς στις βασικές απειλές βιολογικών παραγόντων και κινδύνων».

«Μπορώ να απαριθμήσω μερικές από τις απειλές αυτές και να παρουσιάσω σχετικά παραδείγματα από τη σημερινή μας καθημερινή ζωή», δήλωσε ο Κραγιεβόι, προσθέτοντας ότι «το πιο ζωντανό παράδειγμα είναι ακριβώς η λοίμωξη εκείνη, η οποία αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται στην Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας, την οποία προκαλεί ο κοροναϊός».

Σε συναγερμό και οι ελληνικές αρχές – Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Σε διαρκή επαγρύπνηση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε σύσκεψη για το ζήτημα, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει στους ελέγχους της ετοιμότητας των υγειονομικών μονάδων. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ καλούν όσους επιστρέφουν από την Κίνα και βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να υποβληθούν σε εξέταση.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται :

* Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).

* Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

* Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

* Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

* Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

* Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

* Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

Ανησυχία και για την Ευρώπη – Η Ρώμη ανάμεσα στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν απευθείας πτήσεις προς την πόλη Γιουχάν

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τρία αεροδρόμια χωρών-μελών της ΕΕ έχουν απευθείας πτήσεις προς την πόλη Γιουχάν, μεταξύ των οποίων αυτό της Ρώμης, ενώ πτήσεις με μετεπιβίβαση γίνονται και από πολλά κομβικά αεροδρόμια της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων Άμστερνταμ, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Ζυρίχη, Λονδίνο).

Η πιθανότητα «εισαγωγής» του κοροναϊού στην ΕΕ προς το παρόν θεωρείται χαμηλή από το ECDC.

Αλλά οι εορτασμοί για την Κινεζική Πρωτοχρονιά περί τα τέλη Ιανουαρίου, αφορμή για διακοπές από και προς την Κίνα αλλά και εντός της χώρας, αυξάνουν τις πιθανότητες για άφιξη ταξιδιωτών-φορέων του κοροναϊού στην ΕΕ.