Πολεμικό κλίμα διαμορφώνεται στον χώρο της υγείας, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους διασώστες του ΕΚΑΒ να παρατάσσονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Η καταγγελία που έκανε χθες η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τη συμπεριφορά εργαζομένων του ΕΚΑΒ κατά γιατρών του νοσοκομείου Γενικό Κρατικό Νίκαιας και μάλιστα συνοδών σε περιστατικό, μοιάζει με θρυαλλίδα στην ούτως ή άλλως εύφλεκτη σχέση των δύο πλευρών, που δοκιμάζονται πολύ τα τελευταία χρόνια από τις ελλείψεις προσωπικού και την ασφυκτική εργασιακή πίεση.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΕΙΝΑΠ, η αφορμή για την ακραία αντισυναδελφική, απαξιωτική και απαράδεκτη συμπεριφορά, όπως τη χαρακτήρισε, δόθηκε στο πλαίσιο μιας διακομιδής ασθενούς το μεσημέρι της Δευτέρας από το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας στον Άγιο Σάββα. Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρει το προεδρείο των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής, «διακομίστηκε βαρέως πάσχων διασωληνωμένος ασθενής με συνοδεία δυο (2) γιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας στην ΜΕΘ του νοσοκομείου “Άγιος Σάββας” όπου και ο ασθενής παραδόθηκε στις 13.45. Στη συνέχεια όμως οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ και το πλήρωμα του ασθενοφόρου αρνήθηκαν να μεταφέρουν τους γιατρούς που συνόδευαν τον ασθενή πίσω στο νοσοκομείο Νίκαιας, αν και οι δυο γιατροί φορούσαν στολές εφημερευόντων και κουβαλούσαν στα χέρια τους (κυριολεκτικά…) τον συνοδό εξοπλισμό μεταφοράς βαρέως πάσχοντος».

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΚΑΒ, ο εσωτερικός κανονισμός του Κέντρου αναφέρει πως η επιστροφή των γιατρών στο νοσοκομείο, από όπου γίνεται η διακομιδή, δεν είναι υποχρεωτική, εντούτοις αναφέρεται πως το πλήρωμα μπορεί να αναλάβει και την επιστροφή των γιατρών, μετά την παράδοση του ασθενούς, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα επείγοντα περιστατικά σε αναμονή.

Πως εγκλωβίστηκαν γιατροί, πλήρωμα και ασθενοφόρο στον Άγιο Σάββα

Στην προκειμένη περίπτωση, οι δυο γιατροί του Νίκαιας διεκδίκησαν σθεναρά το δικαίωμα τους να επιστρέψουν στο νοσοκομείο τους, με το ασθενοφόρο το οποίο τους είχε μετακινήσει από τη Νίκαια στην Αθήνα, και τον Άγιο Σάββα. «Μετά από παρεμβάσεις στους αρμόδιους του κέντρου του ΕΚΑΒ, αυτοί αρχικά είπαν ως δικαιολογία πως ‘υπήρχαν πολλές άλλες επείγουσες κλήσεις’ όμως μετά από λίγο αποδείχθηκε πως το συγκεκριμένο ασθενοφόρο δεν είχε καμιά άλλη κλήση, απλώς το πλήρωμά του ήθελε να ‘σχολάσει’» υποστηρίζει η ΕΙΝΑΠ.

Τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν εγκλώβισαν πολύτιμους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, στον Άγιο Σάββα, στερώντας τους ταυτόχρονα από το συστημα υγείας και πιθανόν από ασθενείς που τους χρειάζονταν. Γιατροί, διασώστες και όχημα παρέμειναν στον Άγιο Σάββα επι μια ώρα, περιμένοντας την εντολή άνωθεν για να φύγουν.

«Τελικά αφού μετά από αίτημά μας παρενέβη και ο διοικητής του νοσοκομείου Νίκαιας και μετά από μια ολόκληρη ώρα άσκοπης παραμονής των γιατρών και του πληρώματος του ασθενοφόρου στον “Άγιο Σάββα”, το ασθενοφόρο ξεκίνησε για να επιστρέψει τους δυο γιατρούς πίσω στο νοσοκομείο της Νίκαιας. Όμως λίγα μέτρα πιο πέρα προφανώς κάποιος από τους αρμόδιους του κέντρου του ΕΚΑΒ το… μετάνιωσε και έδωσε εντολή στο ασθενοφόρο να γυρίσει πίσω, να ξανααποβιβάσει τους γιατρούς και τον εξοπλισμό τους στον “Άγιο Σάββα” και να τους πει να περιμένουν άλλο υπηρεσιακό όχημα» περιγράφουν οι νοσοκομειακοί γιατροί πως… ολοκληρώθηκε η διακομιδή του ασθενούς στον Άγιο Σάββα αλλά και οι διαβουλεύσεις με το ΕΚΑΒ για το πως θα γυρίσουν στο νοσοκομείο Νίκαιας με εξοπλισμό ανά χείρας.

Το γεγονός ότι πριν από μερικές εβδομάδες μια γιατρός από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας είχε τραυματιστεί στη διάρκεια διακομιδής ασθενούς με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έχει πυροδοτήσει επιπλέον ένταση και διαμαρτυρίες στο μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής αναφορικά με το ΕΚΑΒ και την ευθύνη για τους γιατρούς που συνοδεύουν διακομίζομενους ασθενείς.

ΕΙΝΑΠ: Για το ΕΚΑΒ είμαστε αναλώσιμοι

«Είναι προφανές πλέον πως οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμα υλικά τους γιατρούς των νοσοκομείων οι οποίοι λόγω ευσυνειδησίας και αίσθησης του καθήκοντος δέχονται να αναπληρώνουν τα κενά ιατρικού προσωπικού στο ίδιο το ΕΚΑΒ και να συνοδεύουν βαρέως πάσχοντες στην θέση των γιατρών του ΕΚΑΒ που δεν υπάρχουν» καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ.

Επιπλέον καταλογίζει στο ΕΚΑΒ αντισυναδελφική συμπεριφορά, η οποία είναι και επικίνδυνη για τους ίδιους τους ασθενείς. Στο χθεσινό συμβάν η αναισθησιολόγος του νοσοκομείου που συνόδευε παρέμεινε εκτός νοσοκομείου και εκτός χειρουργείου για τουλάχιστον δυο ώρες παραπάνω από όσο χρειαζόταν ενώ είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις αναισθησιολόγων σε όλα τα νοσοκομεία.

Η ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί τη διοίκηση του ΕΚΑΒ πως θα καταγγέλλεται με τον ίδιο τρόπο εάν ανέχεται και καλύπτει αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά των αρμοδίων. Βεβαίως τα αντανακλαστικά της διοίκησης του ΕΚΑΒ ήταν άμεσα: διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθεί η καταγγελία της ΕΙΝΑΠ. Αν υπάρξουν ενδείξεις παραπτωμάτων, τότε θα διαταχθεί ΕΔΕ.

Πάντως, η ΕΙΝΑΠ απαιτεί και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παρέμβει στο πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού και με την κακοδιοίκηση στο ΕΚΑΒ, τονίζοντας πως είναι ακέραια και η δική της ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί..