«Έμφραγμα», και μάλιστα βαρύ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία είναι κατειλλημμένες από βαρέως πάσχοντες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, ενώ με δραματικό ρυθμό μακραίνει και η λίστα με τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και περιμένουν να ελευθερωθεί κλίνη.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στη θλιβερή αυτή λίστα αναμονής βρίσκονται τουλάχιστον 60 άνθρωποι. Μάλιστα, οι 30 ασθενείς βρίσκονται περισσότερες από 5 ημέρες στη λίστα. Ενδεικτικό της εκτός ορίων κατάστασης, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, είναι πως είναι πλήρεις και οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, συμβεβλημένες με το Δημόσιο.

Η Ομοσπονδία εκτιμά πως εκτός από τον μη επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ, το φαινόμενο της λίστας αναμονής εντείνεται λόγω της αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της γρίπης -γεγονός που επίσης συνδέει με τη λήψη μέτρων πρόληψης όπως πχ ο εμβολιασμός όπου απαιτείται.

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας να αφήσει τα παχιά λόγια και να λειτουργήσει τις 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ των Νοσοκομείων που είναι εξοπλισμένες. Θα σωθούν δεκάδες άνθρωποι. Απαιτούνται προσλήψεις 600 Νοσηλευτών και 100 γιατρών. Για 700 εργαζόμενους είναι κρίμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ.Μιχάλης Γιαννάκος.

Υπουργείο Υγείας: Διαχρονικό και αναμενόμενο πρόβλημα

Κι ενώ η λίστα αναμονής ασθενών για ΜΕΘ μακραίνει και δεκάδες άνθρωποι χάνουν το αυτονόητο δικαίωμά τους να αγωνιστούν για τη ζωή τους με αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας μέσα σε ΜΕΘ, το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή ή του συγκαλούντος συσκέψεις κατόπιν εορτής.

Με ανακοίνωση που έστειλε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΠΟΕΔΗΝ για τους 60 ασθενείς που αναμένουν κλίνη σε ΜΕΘ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαπιστώνει πως είναι «διαχρονικό το πρόβλημα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ, το οποίο είναι λογικό να είναι οξυμένο αυτή την περίοδο λόγω της αυξημένης επίπτωσης σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων και εποχικής γρίπης». Πρόκειται για διαπιστώσεις που μόνο ερωτήματα γεννούν: το ότι είναι διαχρονικό ένα πρόβλημα, απαλλάσσει κάποιον σήμερα από την ευθύνη των πράξεων και παραλείψεών του ως επικεφαλής στο υπουργείο Υγείας; Το ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί λογικό να είναι οξυμένο το πρόβλημα λόγω της γρίπης, δεν προϋποθέτει λοιπόν και ότι έχει λάβει ήδη κάποια μέτρα για να προληφθεί η όξυνση;

Υποστηρίζει επίσης πως το ΕΣΥ διαθέτει σήμερα τις περισσότερες ενεργές κλίνες και τις λιγότερες κλειστές των τελευταίων χρόνων, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να εξηγήσει για ποιο λόγο οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών παραμένουν ακάλυπτες.

Πιο συγκεκριμένα, το 2011 υπήρχαν 540 λειτουργούσες και 154 αναπτυγμένες αλλά κλειστές , το 2014 οι λειτουργούσες μειώθηκαν στις 475 και οι ανεπτυγμένες κλειστές ήταν 103, ενώ σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Νοεμβρίου του 2018, λειτουργούν 552 κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές είναι 63.

Αναφέρεται επίσης η ανακοίνωση στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης των ΜΕΘ από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Φεβρουάριο, όπως έχει γράψει το ygeiamou.gr, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

«Το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο κλινικών κριτηρίων για τη διασωλήνωση και εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ», καταλήγει τέλος ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας μάλιστα (άραγε σε ποιον;) πως το πλαίσιο αυτό πρέπει να καθοριστεί άμεσα καθώς «χωρίς αυτό οποιαδήποτε επένδυση σε υποδομές και προσωπικό κινδυνεύει να είναι αναποτελεσματική και ατελέσφορη».

Υπενθυμίζεται πως προ τριετίας είχε συσταθεί ομάδα εργασίας στο υπουργείο Υγείας σε συνεργασία και με το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) για τον καθορισμό των σχετικών κριτηρίων, ωστόσο το όποιο περιεχόμενο των εργασιών αγνοείται.