Την έντονη αγανάκτηση του, εκφράζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», καθώς για μία ακόμη φορά έχει διακοπεί η πρόσβαση των ασθενών στην επιβεβαίωση της διάγνωσης HIV, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα Κέντρα Αναφοράς, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως τονίζει να «επιτείνεται η αγωνία που βιώνουν, σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της διάγνωσης και εμποδίζεται η άμεση έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας, με διακινδύνευση της υγείας τους».

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την επιβεβαίωση μίας νέας διάγνωσης HIV και την καταγραφή της στο μητρώο ασθενών του οργανισμού, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διενέργεια μίας συγκεκριμένης εργαστηριακής εξέτασης. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, τα Κέντρα Αναφοράς δεν διαθέτουν αντιδραστήρια, λόγω μη έγκαιρης ανανέωσης της σύμβασης χρηματοδότησης, αναφέρει στην ανακοίνωση της η «Θετική Φωνή».

«Ο ΕΟΔΥ οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα και μόνιμα όλα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που απειλούν την υγεία και τη ζωή των οροθετικών ατόμων και να προασπίσει στην πράξη τη δημόσια υγεία. Κάθε δικαιολογία και κάθε αναβολή είναι απαράδεκτες, καθώς ο επιβεβαιωτικός έλεγχος:

– Έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Κάθε εξέταση δεν υπερβαίνει τα 35 ευρώ.

– Αφορά μικρό και περιορισμένο αριθμό, περίπου 600 ατόμων ετησίως, που αντιστοιχούν στις νέες διαγνώσεις HIV στη χώρα μας. Επομένως μπορεί πολύ εύκολα να προϋπολογιστεί.

– Είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη εξέταση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη παρακολούθησης και θεραπείας, η οποία βελτιώνει την υγεία του ατόμου και ταυτόχρονα το καθιστά μη μεταδοτικό» καταλήγει στην ανακοίνωση της η «Θετική Φωνή».