*Ρεπορτάζ του Χρήστου Μπόκα

Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, οικονομική ενίσχυση των νοσοκομείων και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για το 2020 σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κικίλια.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δρομολογούνται 7.775 προσλήψεις οι οποίες έχουν ως εξής:

  • Υπεγράφησαν 175 διορισμοί γιατρών στα Επείγοντα
  • 1.300 θέσεις κυρίως νοσηλευτών και τραυματιοφορέων
  • 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ
  • 950 μόνιμων γιατρών
  • 800 συμβάσεις νέων γιατρών όλων των ειδικοτήτων (που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2012)
  • 1.500 ειδικευόμενων νοσηλευτών
  • 4.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

Πέραν αυτού ο υπουργός είπε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος επεκτείνεται σε υπαίθριους χώρους που υπάρχουν παιδιά ενώ υπογράμμισε ότι “η βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα φτάνει 700.000 ημέρες νοσηλείας με το κόστος να φτάνει το 1 δισ. Ευρώ”.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κικίλια έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι,

Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Υγείας είπα, από αυτό εδώ το βήμα, ότι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς, είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι ασθενείς, οι άνθρωποι.

Σήμερα, περίπου πέντε μήνες μετά, στέκομαι ενώπιόν σας, με περηφάνια και ικανοποίηση. Γιατί σε ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά υπουργεία, αυτό της Υγείας, οι πολιτικές που εφαρμόζουμε, ανακουφίζουν τους συνανθρώπους μας, και ιδιαίτερα αυτούς που δε μπορούν ή δεν έχουν.

1. Τα νοσοκομειακά φάρμακα των ογκολογικών ασθενών απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές.

Πάνω από 900 συμπολίτες μας έλαβαν τον Νοέμβριο τα φάρμακά τους απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές, όπου τους χορηγούνται,

χωρίς ταλαιπωρία για αυτούς και τους οικείους τους στις ουρές της ντροπής του ΕΟΠΥΥ. Από τον Ιανουάριο, στα φαρμακεία της γειτονιάς για περιπατητικούς ογκολογικούς ασθενείς και πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας. Κόντρα σε όλους τους καλοθελητές που έλεγαν ότι ποτέ δε θα γίνει.

2. Από την πρώτη μέρα προστρέξαμε να καλύψουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους εγκαυματίες από το Μάτι.

3. Άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, στις κλινικές που παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται οι ασθενείς, χωρίς καμία ταλαιπωρία από ώρες αναμονής ή οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

4. Δημιουργία μονίμου συνδέσμου επικοινωνίας Ασθενών-Υπουργείου Υγείας, ένα πάγιο αίτημα των συλλόγων.

5. Να πω ότι για την Κυστική ίνωση, έχουμε φέρει εδώ την εταιρεία για να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις

6. Νομοθετήθηκε το Νοέμβριο η μηδενική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων για το 2020 και η μείωση έως 7% για πολλά από αυτά. Κάτι που πραγματοποιήθηκε άμεσα στο δελτίο τιμών φαρμάκων που ανακοινώθηκε. Συνολικό όφελος 180 εκ. ευρώ, 50 εκ. από τη μείωση της συμμετοχής απευθείας «στην τσέπη» των ασφαλισμένων συμπολιτών μας.

Υπενθυμίζω ότι Δελτίο Τιμών Φαρμάκου η προηγούμενη κυβέρνηση είχε να βγάλει 1.5 χρόνο. Για να είμαι ειλικρινής, το πρωί το ανακοινώσανε και το βράδυ το τράβηξε πίσω το Μαξίμου. Ακόμα να μάθουμε το «Γιατί»…

7. Καμπάνια για τον εμβολιασμό για τη γρίπη. 1 εκ. περισσότεροι εμβολιασμοί από πέρυσι. Υλοποίηση Μητρώου

8. Προσλήψεις:

  • Υπεγράφησαν 175 διορισμοί γιατρών στα Επείγοντα 1.300 θέσεις κυρίως νοσηλευτών και τραυματιοφορέων 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ.
  • 950 μόνιμων γιατρών.
  • 800 συμβάσεις νέων γιατρών όλων των ειδικοτήτων (που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2012) -1.500 ειδικευόμενων νοσηλευτών.
  • 4.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

9. Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, ενοποίηση με ΕΚΕΠΥ για τη διαχείριση κρίσεων και συντονισμός λειτουργίας ΜΕΘ και ΤΕΠ σε 24ωρη βάση.

10. Νομοθετήθηκε και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ανά τρίμηνο, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχου. Η αξιολόγηση και ο έλεγχος θα είναι συνεχής και διαρκής.

Και σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσαμε, οι διοικητές θα απολύονται αυτοδικαίως και χωρίς αποζημίωση, εάν δεν πετύχουν αυτούς στους στόχους.

11. Φέρνουμε στις αρχές του χρόνου, νομοσχέδιο για τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ | Έμφαση στην πρόληψη. Screening των κύριων αιτιών νοσηρότητας και πρώιμης θνησιμότητας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα νεοπλάσματα, μέχρι τις πνευμονοπάθειες και το ζαχαρώδη διαβήτη. η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης. Ακόμα και τα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από «νέους» κινδύνους όπως τα τυχερά ηλεκτρονικά παίγνια ή ο εθισμός στο διαδίκτυο.

12. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει πλέον αναβαθμιστεί με σαφή προσανατολισμό στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας των πολιτών και ήδη έχει εμβολιάσει όλα τα παιδιά και τους έφηβους που φιλοξενούνται στο νησί της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου

13. Αναγνωρίσαμε για πρώτη φορά τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων

14. Τροποποιήσαμε την διαδικασία που αφορούσε τα Συμβούλια Κρίσεων Ιατρικού Προσωπικού έτσι ώστε να πετύχουμε μείωση στους χρόνους διορισμού των ιατρών του ΕΣΥ.

15. Εξασφαλίσαμε 30εκ για φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης από μηδέν που βρήκαμε.

16. Εντοπίσαμε και διεκδικούμε 40 εκ ευρώ για Ευρωπαίους με ΑΜΚΑ τα οποία θα ζητηθούν από ευρωπαϊκούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Το σχέδιό μας για μια Υγεία στον 21ο αιώνα συγκροτείτε μέσα από ένα δομημένο, πραγματοποιήσιμο και μετρήσιμο σύστημα διαρθρωτικών αλλαγών.

Γιατί κυρίες και κύριοι δε χρειάζεται να αναφέρω τι παραλάβαμε στα νοσοκομεία.

Το απάντησαν γραπτώς οι Διοικήσεις που είχε βάλει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Ένα στα 2 νοσοκομεία χωρίς σύστημα διαλογής ή χωρίς ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, 4 στα 10 νοσοκομεία χωρίς ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, νοσοκομεία χωρίς ισολογισμούς και με διαλυμένα λογιστήρια και χωρίς κανέναν εσωτερικό έλεγχο.

Και βέβαια ένα clawback που εκτοξεύθηκε.

Το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του 2019 ήταν μόλις 2.321 και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούσε για την λειτουργία των νοσοκομείων.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και μετά από πλήρη αποτύπωση των οικονομικών των νοσοκομείων πήραμε πλέον πιστώσεις, περισσότερες από 100 εκ. από τον αρχικό προϋπολογισμό και φτάνουμε στο 2.461

– Οργάνωση:

  • των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έτσι ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες προς τους ασθενείς κλίνες
  • των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με στόχο την δημιουργία σχεδίου διαλογής των ασθενών που θα μειώσει τις αναμονές και θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά έκτακτα περιστατικά
  • των εφημεριών
  • των Τμημάτων Ακτινοθεραπείας για μείωση των αναμονών
  • των υποδομών σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με στοχευμένες παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού τους
  • της διαχείρισης των χρονίως πασχόντων ασθενών

– Ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα

– Πλάνο ορθολογικότερης κατανομής πόρων έτσι ώστε να θωρακισθούν οι τακτικοί προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και σε επίπεδο προμηθειών και κυρίως των διαδικασιών που τις ακολουθούν.

– Συμπράξεις Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα, με γνώμονα την ικανοποίηση των πολιτών παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και διασφάλιση του δικαιώματος της πρόσβασης σε αυτές.

ΕΟΦ

Το καλύτερο φάρμακο προσβάσιμο στον ασθενή και στην καλύτερη τιμή

1. Επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών -> με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων και μείωση των δαπανών της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

2. Μείωση των ελλείψεων σε πολλά φάρμακα.

3. Ενεργοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση του Εθνικού συνταγολογίου το οποίο έχει να εκδοθεί 12 έτη.

ΕΟΠΥΥ

Απολογισμός διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΕΟΠΥΥ

Αύξηση κατά 32,45% της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης δηλαδή κατά 823 εκατ. ευρώ καθώς δε λάβατε κανένα μέτρο εξορθολογισμού των τιμών, ελέγχου της συνταγογράφησης και εφαρμογής ιατρικών πρωτοκόλλων.

Προκειμένου να μη διαταράξετε το αφήγημα των υπερπλεονασμάτων που επιτυγχάνατε, κρυφτήκατε πίσω από ένα μέτρο αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο επιβλήθηκε την περίοδο της κρίσης με στόχο την κατάργηση του εντός πενταετίας,

δυστυχώς κυβερνήσατε εσείς αυτή τη πενταετία, και μετακυλύσατε την ανικανότητά σας να ασκήσετε πολιτική στους ώμους των ιδιωτών παρόχων φαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυξήσατε λοιπόν κατά 896 εκατ. ευρώ το claw back & to rebate που πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, στραγγαλίζοντας την ρευστότητα τους, αφού τις κάνατε χρηματοδότες σας, οδηγώντας τες σε μειώσεις επενδύσεων και προσωπικού και φυσικά δημιουργώντας κίνδυνο να παρουσιαστούν ελλείψεις στην τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς σε σημαντικά για τη δημόσια υγεία φάρμακα.

Φυσικά αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στην νομοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη η οποία αυξήθηκε από 109 εκατ. ευρώ το 2016 σε 178 εκατ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά. Η υπέρβαση εκεί που ζητάτε από τις εταιρίες να πληρώσουν αυξήθηκε 143% από 40 εκατ. ευρώ το 2016 σε 106 εκατ. ευρώ φέτος.

Μη σας αδικήσω φυσικά! Αυξήσατε το κόστος για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας από 58 εκ. € σε 273 εκ. ευρώ

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ//ΕΟΠΥΥ

Εμείς φτιάχνουμε τον ΕΟΠΥΥ έναν σύγχρονο οργανισμό, με διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων Φορολογουμένων.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η Διευκόλυνση και η απλοποίηση της πρόσβασης ευάλωτων ομάδων ασθενών στη θεραπεία τους μέσα από συστήματα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων.

Ορίσαμε Νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.

Πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής αποτελεί η διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι θα φέρει 30 εκ. ευρώ κέρδος.

Αυτή που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε ξεχάσει στα συρτάρια.

-Νέα ιατρικά πρωτόκολλα ενσωμάτωση τους στη συνταγογράφηση

-Διευθετούμε ένα μείζον ζήτημα για τη δημόσια υγεία, που αφορά στην αδυναμία διενέργειας εξετάσεων αίματος ατόμων με HIV λοίμωξη κατά τα δύο τελευταία έτη. Σχεδιάζουμε για την κατανομή των 8.000 δειγμάτων σε κέντρα αναφοράς ρετροϊών

αναλόγως της διαθεσιμότητας σχετικών αντιδραστηρίων.

-Υλοποιούμε τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας. Ένα digital υγειονομικό χάρτη. Δημιουργούμε τράπεζας δεδομένων και ενσωμάτωσή της στο ΒΙ του Υπουργείου Υγείας.

-Δίνουμε κίνητρα για επενδύσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες, συμψηφίζοντας τα χρήματα που θα δώσουν για έρευνα και ανάπτυξη με το clawback. Είναι η πρώτη χρονιά που όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να υπολογίσουν την επιβάρυνση που θα έχουνε. Έχουμε μηδενίσει το clawback σε μονάδες νεογνών και μονάδες εντατικής θεραπείες, κάτι πολύ σημαντικό στη περίοδο αιχμής των νοσοκομείων λόγω γρίπης.

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Τελευταίο αλλά προφανώς όχι έσχατο.

Βάλαμε από την πρώτα μέρα έναν εθνικό στόχο Υγείας. Την Καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Μια δράση που έχει την σφραγίδα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επεκτείναμε την εφαρμογή και στους υπαίθριους χώρους όπου αθλούνται παιδιά (παιδικές χαρές, γήπεδα).

Η αποδοχή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Πάνω από 75% συμφωνούν με την πλήρη εφαρμογή του. Πάνω από 65% των καπνιστών.

Μιας και μιλάμε στον προϋπολογισμό, να πω ότι η βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα φτάνει 700.000 ημέρες νοσηλείας με το κόστος να φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Προχωράμε με σχέδιο και πολιτική βούληση με σταθερά βήματα και μικρές νίκες για μια καλύτερη, ποιοτική δημόσια υγεία για όλους.

Στηρίζοντας τους ήρωες του Ε.Σ.Υ, ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, με πράξεις και όχι περιττά λόγια.

Κύριες και κύριοι, όπως κάποτε είπε ο Δοξιάδης “οι μεγαλύτεροι εχθροί της υγείας δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί ή οι καρκίνοι. Είναι η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο”.

Αυτόν, τον άνθρωπο είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε.