Το –χρόνιο– θέμα των κλειστών κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) συζητήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας της ηγεσίας του υπουργείου με τους Διευθυντές των ΜΕΘ της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), των διοικητών των ΥΠΕ και του Προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Νίκου Παπαευσταθίου. Από πλευράς υπουργείου παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας άκουσε τους επικεφαλής των Μονάδων να παραθέτουν -για πολλοστή φορά- τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε νέο εξοπλισμό και υπογράμμισε πως βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η στελέχωση των ΜΕΘ καθώς και η αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, με στόχο να λειτουργήσουν επιπλέον κλίνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Αττική είναι πλήρως ανεπτυγμένες 231 κλίνες ΜΕΘ, και παραμένουν κλειστές άλλες 20. Εκτός από το θέμα του μη επαρκούς προσωπικού και του παλαιού εξοπλισμού στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, οι διευθυντές έθεσαν αρμοδίως και το ζήτημα της ανάγκης δημιουργίας νέων ΜΕΘ αλλά και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Συζητήθηκε επίσης η έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης κλινών ΜΕΘ η οποια έχει σχεδιαστεί με τη συνεργασία του πάλαι ποτε ΕΚΕΠΥ -που τώρα υπάγεται στο ΕΚΑΒ- και του ΕΟΠΥ. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία αναμένεται πως θα βελτιώσει δραστικά τη διακίνηση των ασθενών που αναμένουν για μία ελεύθερη κλίνη σε σχέση με τις κενές κλίνες. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, ο «μεγάλος αδελφός» στο σύστημα υγείας και συγκεκριμένα στις Εντατικές, θα ενεργοποιηθεί πιλοτικά στις αρχές Ιανουαρίου σε δύο τρία μεγάλα νοσοκομεία και περίπου την Άνοιξη θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

Τέλος, στη συνάντηση εργασίας ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους διευθυντές που συμμετείχαν σε ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί επί υπουργίας Ξανθού με θέμα τα κριτήρια εισαγωγής αλλά και παραμονής ασθενών σε ΜΕΘ, να του παραδώσουν το σχετικό κείμενο προκειμένου να μελετηθεί από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).