Ειδικά κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αποτελούμενα από γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους μεταβαίνουν από σήμερα και για πέντε εβδομάδες στα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Υγείας για την άμεση ενίσχυση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Κατά την παραμονή τους στα πέντε νησιά, τα οποία δοκιμάζονται από τις αυξημένες προσφυγικές ροές, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συμβάλουν:

  • στην επιτάχυνση της εξέτασης της ευαλωτότητας των προσφύγων/μεταναστών των ΚΥΤ
  • στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • στην ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης ευάλωτων ομάδων
  • στον εμβολιασμό των προσφύγων-μεταναστών και κυρίως των παιδιών.

Επίσης, έπειτα από σχετικές οδηγίες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα μεταβεί σήμερα στη Λέρο και αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στην Κω, προκειμένου να επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και τις υγειονομικές δομές των δύο νησιών, με σκοπό την επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης αλλά και τον καλύτερο συντονισμό του προγράμματος «PHILOS II – Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, της υπηρεσίας Ασύλου και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα ΚΥΤ. Επιπρόσθετα, θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των δύο Γενικών Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας καθώς και με τους Δημάρχους των δύο νησιών.