Στο πλαίσιο της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία περιέχονται οι ρυθμίσεις για το ΚΕΘΕΑ και η τροπολογία για τις μειώσεις στα φάρμακα έως και 7%, ο υπουργός Υγείας Βασίλιας Κικίλιας τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα και την αυτονομία του Οργανισμού.

Μετά το πόρισμα – σοκ για το ΚΕΘΕΑ υπογράμμισε: «Να ελέγξουμε πού πηγαίνουν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Είναι 20 εκατομμύρια επί 25 χρόνια».

Ο υπουργός επισήμανε, ακόμη, από την Ολομέλεια ότι αυξάνει την δημόσια χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ και προχωρά στην χάραξη εθνικής στρατηγικής για ναρκωτικά.

Επισήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει πως πράγματι εννοεί την έννοια της αντικειμενικής αξιολόγησης και κάνει πράξη την επιλογή της για την χάραξη εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά, ορίζει επικεφαλής ανεξάρτητης Επιτροπής, τον Εθνικό Συντονιστή, που είχε διορίσει στην θέση αυτή η προηγούμενη κυβέρνηση, τον Χρήστο Κουιμτσίδη.

«Θα δώσουμε τον χρόνο προκειμένου να ερευνήσει με επιστημονικά κριτήρια, τον τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει στο σύνολό του το ΚΕΘΕΑ αλλά και επιμέρους τα προγράμματά του και προχωρήσει, από κοινού με την Επιτροπή, την εισήγησή του για τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι πρέπει να λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ ενδυναμώνοντάς το, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του», ενημέρωσε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας πως την εισήγηση αυτή, θα λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Υγείας, σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση, ενισχύει την Γενική Συνέλευσή του ΚΕΘΕΑ δέχεται και στηρίζει το ότι πρέπει να υπάρχει ΣΠΟΚ, γενικός διευθυντής, όπως και την αυτονομία στη λειτουργία των κατά τόπους κοινοτήτων, όπως ίσχυε στο παρελθόν, αλλά και την αυτονομία του Οργανισμού.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Απευθυνόμενος, προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας είπε ότι η χώρα μας είναι μία από τις τελευταίες χώρες στην ΕΕ που δεν έχει εθνική στρατηγική για τα ναρκωτικά, και ανάφερε: «Ούτε αυτό είστε έτοιμοι να παραδεχτείτε; Ότι πρέπει να αξιολογήσουμε, να δούμε τι κάνουν αυτά τα προγράμματα κι αν έχουν ανταποδοτικότητα; Σε όλες τις άλλες εκφάνσεις του πολιτικού σας λόγου, μιλάτε για τη χρηστή διοίκηση, για το σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, για τον τρόπο με τον οποίον μετά από μια πολύ μεγάλη κρίση και μια πολύ μεγάλη οδύνη και πίεση που υπέστη η μέση ελληνική οικογένεια, ο ελληνικός λαός, πρέπει να τα σεβόμαστε. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ελέγχει, βλέπω ότι στο ΚΕΘΕΑ το προσπερνάτε».

«Είναι βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να υπάρχει ενδελεχής έλεγχος στα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ και να ξέρουμε πραγματικά πού έχουν πάει τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων», προσέθεσε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το ΚΕΘΕΑ.