Η πρώτη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης, «Detox», σε δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο, το «Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης αλκοολικών και κρίσης των χρηστών ναρκωτικών» του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» ξεκίνησε την λειτουργία της από τις αρχές του μήνα.

Πρόκειται, για το πρώτο Πολυδύναμο Κέντρο που λειτουργεί σε νοσοκομείο και αποτελεί αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ευάγγελος Καρβούνης, λειτουργεί «με την πρωτοποριακή σύμπραξη του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων “Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ”, ο ψυχιατρικός τομέας του οποίου έχει και την επιστημονική ευθύνη του κέντρου, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ». Μάλιστα επισημαίνει πως η μοναδική αυτή συνεργασία σε πανελλήνιο επίπεδο μεταξύ ΕΣΥ-ΚΕΘΕΑ-ΟΚΑΝΑ, αποτυπώνεται σε κοινά υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας. Το Κέντρο αναμένεται να εξυπηρετήσει ωφελούμενους όχι μόνο από την περιφέρεια της Ηπείρου, αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα.

Βασικοί στόχοι του Πολυδύναμου Κέντρου, είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, η προετοιμασία και η παραπομπή σε κατάλληλο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Η συγκεκριμένη δομή, περιέχει μονάδα κλειστής αποτοξίνωσης μέσω δύο ξεχωριστών τομέων, που αφορούν την νοσηλεία αλκοολικών, καθώς και χρηστών ναρκωτικών, στόχος των οποίων είναι η αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου και άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Ειδικότερα, στη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης, αναπτύσσονται πλήθος θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις «νόμιμες» εξαρτήσεις, παρέχοντας έναν ολοκληρωμένο θεραπευτικό κύκλο τουλάχιστον σε 200 ωφελούμενους, πιθανόν άπορους και οικονομικά αδύναμους πολίτες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης.

Οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών των προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, είναι άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή παρουσιάζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές, άτομα του στενού τους περιβάλλοντος, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που ενδέχεται να αναπτύξουν αντικοινωνικού τύπου συμπεριφορές όπως χρήση ουσιών, παραβατικότητα και το σύνολο του πληθυσμού για τα προγράμματα υπηρεσιών πρόληψης.

Το Κέντρο, στοχεύει στην εξυπηρέτηση του γενικού πληθυσμού από όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς αποτελεί μοναδικό Κέντρο Detox, μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα ΙΑΝΟΣ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η λειτουργία του, στηρίζεται σε ένα ολιστικό μοντέλο ψυχοσωματικής απεξάρτησης, απευθύνεται σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης και αναζητούν ένα τρόπο απεξάρτησης. Επίσης, σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που αναζητούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, ενώ παράλληλα είναι πρόθυμοι να παραπεμφθούν μετά από κατάλληλη προετοιμασία σε προγράμματα απεξάρτησης και θεραπείας σε όλη την επικράτεια.

Με την ολοκλήρωση της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, οι ασθενείς είναι σε θέση, απαλλαγμένοι από τα στερητικά συμπτώματα, να λάβουν εξιτήριο και να συνεχίσουν παρακολούθηση, ως εξωτερικοί ασθενείς σε τακτική βάση, με ραντεβού, για ένα χρόνο περίπου. Στη φάση αυτή, θα λαμβάνουν αγωγή για την διατήρηση της αποχής από το αλκοόλ, θα αντιμετωπίζονται δευτερογενή προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ και συμβάλλουν στην υποτροπή, όπως άγχος, κατάθλιψη και θα υποστηρίζονται ψυχοθεραπευτικά, ατομικά ή ομαδικά.

Η Μονάδα, όπως εξηγεί ο κ. Καρβούνης, αποτελείται από τρία τμήματα:

-Το Συμβουλευτικό Κέντρο, το οποίο αποτελεί τη μοναδική «πύλη» εισόδου.

-Την Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης από το αλκοόλ ενσωματώνοντας το Ειδικό Ιατρείο Αλκοολισμού και την Ενδονοσοκομειακή Μονάδα Νοσηλείας.

-Την Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης Ναρκωτικών που ενσωματώνει το Ειδικό Ιατρείο Ουσιοεξαρτημένων και το Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Ουσιοεξαρτημένων.