Εφιαλτικά σενάρια για τις επόμενες εβδομάδες όπου αναμένεται να ενταθεί το επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης γεννά η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα της Κυριακής, μέχρι την Παρασκευή 48 άτομα βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για κλίνη ΜΕΘ στην Αττική, ενώ ανάλογη λίστα υπήρχε και για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους γιατρούς το κύμα της εποχικής γρίπης αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, γεννώντας ερωτηματικά για την κάλυψη των ασθενών.

Πεθαίνουν στην αναμονή για κρεβάτι ΜΕΘ

Τρεις άνθρωποι έχασαν την περασμένη εβδομάδα της ζωής τους ενώ περίμεναν να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Επρόκειτο για τρία άτομα που νοσηλεύοντας διασωληνωμένα στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Στα θύματα προστέθηκαν και άλλα δύο άτομα, μια γυναίκα που νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε τετράκλινο θάλαμο στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μια ακόμη που κατέληξε από επιπλοκές της γρίπης εκτός ΜΕΘ.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για το «Αττικόν» ότι ενώ σε ημέρα γενικής εφημερίας υπήρχαν 121 ράντζα και τουλάχιστον δύο διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλούς θαλάμους, η μητέρα του διοικητή του νοσοκομείου νοσηλευόταν σε μονόκλινο! Η απάντηση του τελευταίου σε ερώτηση της δημοσιογράφου Παναγιώτας Καρλατήρα για την καταγγελία ήταν: «Δεν σχολιάζω τέτοιου είδους ανακοινώσεις».

Αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης

Αιφνιδιασμό του ΕΣΥ και των γιατρών έχει προκαλέσει η πρώιμη αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης (τρεις σε ΜΕΘ και ένας εκτός), ενώ συνολικά 21 άτομα έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ. Στα συνολικά 35 κρούσματα γρίπης που έχουν καταγραφεί κυριαρχεί ο υποτύπος Α(Η1Ν1), δηλαδή το πανδημικό στέλεχος που συνδέεται με επιπλοκές που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Υπό πίεση το ΕΣΥ

Η κατάσταση αυτή είναι λογικό να ασκεί πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζονται από χρόνιες δυσλειτουργίες. Αν και το ΕΣΥ προβλέπεται να έχει 701 κλίνες ΜΕΘ, μόνο 615 διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να λειτουργούν, ενώ αν πρέπει να συνυπολογιστεί και το απαραίτητο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία τους, τότε τα κρεβάτια μειώνονται σε 555. Στην Αττική που δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο περιστατικών, λειτουργούν 231 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 24 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.