Χωρίς κυκλοφορία ιών της γρίπης και με συνεχιζόμενη, αν και υποτονική, την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου ολοκληρώθηκε ο τελευταίος εβδομαδιαίος επιδημιολογικός απολογισμός για τα δύο λοιμώδη, μεταδοτικά νοσήματα (γρίπη, λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) για τον μήνα Οκτώβριο.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο για την εποχική γρίπη, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης εκτιμάται ως πολύ χαμηλή. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την εβδομάδα 21-27 Οκτωβρίου ελέγχθηκαν συνολικά 36 κλινικά δείγματα από νοσοκομεία στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και ήταν όλα αρνητικά για ιούς γρίπης. Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία που συλλέγονται από τον ΕΟΔΥ αναφορικά με τις επισκέψεις σε γιατρούς πολιτών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, οι οποίες παραμένουν επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από την αρχή Οκτωβρίου που ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση της εποχικής γρίπης έχει καταγραφεί ένα κρούσμα μόλυνσης και νόσησης. Αφορούσε έναν 71χρονο ταξιδιώτη, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ωστόσο, η μηδενική κυκλοφορία των ιών της γρίπης δεν πρέπει να υποτιμάται από τους πολίτες. Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν πως ο μήνας Νοέμβριος πρέπει να αξιοποιηθεί για τη θωράκιση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, δηλαδή των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων, των εγκύων, των υπέρβαρων κα., με το αντιγριπικό εμβόλιο. Υπενθυμίζουν ακόμη πως η έξαρση της γρίπης καταγράφεται από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Ιός Δυτικού Νείλου: Κυκλοφορεί με σύμμαχο την καλοκαιρία

Οι καλές καιρικές συνθήκες, με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά και την υγρασία, συμβάλλουν στην κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, μέσω των πληθυσμών των μολυσμένων κουνουπιών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα καταγράφηκε ακόμη ένα κρούσμα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς και ένας θάνατος ατόμου που μολύνθηκε, νόσησε και εμφάνισε επιπλοκές.

Συνολικά από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 227 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 32 θάνατοι. Σήμερα παραμένουν 3 ασθενείς για νοσηλεία σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 2 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).