Στάση εργασίας (8:00-12:00), διακοπή εφημερίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 09:00 το πρωί, στην Αθήνα, προγραμματίζουν για τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο».

Το Σωματείο διαμαρτύρεται για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροτεχνολογική υποδομή, αλλά και τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, ζητώντας υπογραφή συμβάσεων εργασίας.

Σε 1.400 οργανικές θέσεις υπηρετούν 450 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ το νοσοκομείο εφημερεύει δύο ημέρες την εβδομάδα και εισάγονται κατ’ έτος 3.000 ασθενείς εκ των οποίων οι 2.000 είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, δύο νοσηλευτές κάνουν βάρδια σε κάθε Νοσηλευτικό τμήμα που είναι περιπτεριακού τύπου, απομακρυσμένα το ένα από το άλλο με 30 ασθενείς, πολλοί εξ αυτών των ασθενών είναι μη αμιγώς ψυχιατρικά περιστατικά.

«Φυλακισμένοι, υπόδικοι, εγκληματίες, προνοιακά και κοινωνικά περιστατικά, πρόσφυγες και μετανάστες με ψυχική νόσο νοσηλεύονται χωρίς δυνατότητα να συνεννοηθούμε. Τι να κάνουν δύο νοσηλεύτριες στη βάρδια;», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο».

Επίσης στο νοσοκομείο υπάρχει μόνον ένα παθολόγος που δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των ασθενών, ενώ όταν απουσιάζει τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ασθενών.

Ακόμα, οι είναι λίγες οι καθαρίστριες – τραπεζοκόμες με σύμβαση εργασίας, λόγω έλλειψης κονδυλίων, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να εργάζεται σε σπαστά ωράρια και την διοίκηση να αρνείται να μετατρέψει τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρες ωράριο επικαλούμενη το οικονομικό κόστος.

«Εργάζονται χωρίς ρεπό. Τελειώνει η σύμβασή τους τον Αύγουστο και μένουν χωρίς δουλειά. Τους οφείλονται από 40-50 ρεπό στη κάθε μία. Κανονικά από εδώ και στο εξής οι μισές πρέπει να λείπουν με repo και χρωστούμενα. Πώς θα καθαρισθεί το Νοσοκομείο;», λέει το Σωματείο Εργαζομένων.

Τέλος, μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε τεχνικό προσωπικό, αφού υπάρχει μόλις ένας ηλεκτρολόγος και ένας υδραυλικός, οι οποίοι εργάζονται χωρίς ρεπό.

Οι εργαζόμενοι του «Δρομοκαΐτειου» ζητούν την υπογραφή συμβάσεων εργασίας έως το τέλος του 2019 και την μονιμοποίηση των εργαζομένων ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους σε περίπτωση που διενεργηθεί διαγωνισμός στο ΕΣΥ.