Δεκάδες ασθενείς σε ράντζα. Εκατοντάδες ασθενείς με τους συνοδούς τους που περιμένουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) να εξυπηρετηθούν. Εργαζόμενοι που ξεπερνούν για μια ακόμη φορά τους εαυτούς τους και τις αντοχές τους. Τραυματιοφορείς μετρημένοι στα δάχτυλα, τον ρόλο τους πρόθυμα αν και άτσαλα αναλαμβάνουν οι συγγενείς των ασθενών. Ιατρικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας, μια ακόμη εφημερία χωρίς ακτινολογικό και χωρίς αξονικό τομογράφο.

Αυτό είναι το σημερινό σκηνικό της εφημερίας στο νοσοκομείο Αττικόν, ένα σκηνικό πανομοιότυπο με τις περισσότερες εκ των προηγούμενων εφημεριών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το protothema.gr αποτυπώνουν μια μελανή εικόνα για το σύστημα δημόσιας υγείας, που φαίνεται όμως πως σοκάρει, ενοχλεί, προβληματίζει ολοένα και λιγότερο, όσους βρίσκονται μέσα σε αυτήν και όσους την κοιτούν.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η σημερινή εφημερία ξεκίνησε με ακτινολογικό μηχάνημα εκτός λειτουργίας καθώς επίσης και με τον έναν από τους δυο αξονικούς τομογράφους με βλάβη. Αυτό μεταφράζεται σε “συνωστισμό” των ασθενών στα άλλα διαθέσιμα μηχανήματα και συνεπώς μεγαλύτερη αναμονή για τη διενέργεια των εξετάσεων και την έκδοση των αποτελεσμάτων, άρα και της όποιας τελικής διάγνωσης.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι επαρκείς αριθμητικά τραυματιοφορείς για να μεταφέρουν τους ασθενείς με τα φορεία ή τα αμαξίδια μέσα στο νοσοκομείο στα διαθέσιμα μηχανήματα, επιβραδύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία στα Επείγοντα.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως υπάρχουν μέχρι στιγμής 50 ράντζα στους διαδρόμους, και πως ο συνολικός αριθμός τους ως το πρωί της Πέμπτης που ολοκληρώνεται η εφημερία θα ξεπεράσει τα 100.