Στοχευμένο πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος για άτομα με διαβήτη υλοποιεί το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Συγκεκριμένα πρόκειται για δωρεάν τρίμηνη θεραπεία διακοπής του καπνίσματος σε ασθενείς με διαβήτη. Αρχικά, στόχος των υπευθύνων του προγράμματος, της κυρίας Παρασκευής Κατσαούνου και του κ. Νικόλαου Τεντολούρη, είναι η ένταξη 400 ατόμων, όπου μέσω ομαδικής συμβουλευτικής θα τους δοθεί η ευκαιρία να απαλλαγούν από την ανθυγιεινή συνήθεια του καπνίσματος. Στις περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό ή το απαιτήσει ο ασθενής, τότε η συμβουλευτική παρέμβαση μπορεί να εξατομικευθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, υπάρχει και δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης του προγράμματος διακοπής καπνίσματος όταν οι ασθενείς δε μπορούν να προσέρχονται στο ιατρείο.

Όπως εξηγεί η κ. Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναπνευστικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, «δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι νικοτίνη προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη» με αποτέλεσμα οι καπνιστές να έχουν 30-40% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.

Όμως, μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι, όταν οι διαβητικοί διακόπτουν το κάπνισμα πετυχαίνουν καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και βλαβών στα μάτια και τα νεφρά.

Αν είστε λοιπόν καπνιστές και έχετε διαβήτη, δηλώστε συμμετοχή στο www.sweetquit.eu.

Με τη συμμετοχή σας εξασφαλίζετε:

  • δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο
  • εκτίμηση από πνευμονολόγο
  • εκτίμηση από ενδοκρινολόγο
  • διαιτολογική παρακολούθηση
  • παροχή δωρεάν φαρμακευτικής αγωγής για τη διακοπή του καπνίσματος.