Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση νέου οργανωτικού σχεδίου από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ για την κάλυψη της προνοσοκομειακής φροντίδας στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε στη διάρκεια πρόσφατης προγραμματισμένης συνάντησης του προέδρου του ΕΚΑΒ, κ. Νίκου Παπαευσταθίου με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο Περιφερειάρχης αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της προνοσοκομειακής φροντίδας, ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ πως η Περιφέρεια μπορεί είτε μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ είτε μέσω ιδίων κονδυλίων, να ενισχύσει επιπλέον το ΕΚΑΒ τόσο σε επίπεδο ασθενοφόρων όσο και σε επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού αλλά και επικουρικού προσωπικού.

Ο κ. Παπαευσταθίου ενημέρωσε ενδελεχώς τον κ. Τζιτζικώστα για την απεμπλοκή και την επίσπευση, από πλευράς του ΕΚΑΒ, της διαδικασίας προμήθειας των 15 πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων για τις ανάγκες του Οργανισμού στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία είχε προκηρυχτεί μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2017 αλλά μόλις τον Ιούλιο του 2018 ολοκληρώθηκε με την εκδίκαση των ενστάσεων των συμμετεχόντων εταιρειών.

Με βάση το σχέδιο που καταρτίζει το ΕΚΑΒ εξετάζεται σε πρώτη φάση το ενδεχόμενο εύρεσης για το ΕΚΑΒ, από την Περιφέρεια, σημείου στέγασης νέου Τομέα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της ανταπόκρισης σε επείγοντα περιστατικά στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Συζητήθηκε επίσης η εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου σχετικά με τον τρόπο που το ΕΚΑΒ στο πλαίσιο της κάλυψης και των αναγκών πολιτικής προστασίας θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια για τις έκτακτες προσλήψεις διασωστών σε περιοχές με αυξημένες ανάγκες (π.χ. Χαλκιδική), με απευθείας χρηματοδότηση είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ είτε από πόρους της.