Τα σοβαρά επεισόδια και οι τραυματισμοί προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 48ωρο στη Σάμο, στο Κέντρο Φιλοξενίας (hot spot) του νησιού ανέδειξαν και ένα άλλο μείζον ζήτημα για το σύστημα δημόσιας υγείας στο νησί. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αποκαλύφθηκε η τραγική υποστελέχωση στη βάση του ΕΚΑΒ, σε διασώστες και συνεπώς σε ασθενοφόρα που μπορεί να προσφέρουν προνοσοκομειακή περίθαλψη.

«Το μοναδικό ασθενοφόρο προχθές, στις βάρδιες απόγευμα και νύκτα, ήταν απασχολημένο για τη διακομιδή 30 τραυματιών από το hot spot προς το νοσοκομείο. Δεν προλάβαινε και πολλοί πήγαν μόνοι τους. Ευτυχώς δεν συνέβη άλλο έκτακτο περιστατικό στο νησί. Το καλοκαίρι στο Καρλόβασι χάθηκε 19χρονος από έλλειψη ασθενοφόρου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως στο νησί επιχειρεί συνήθως ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια από τη βάση του ΕΚΑΒ στο Βαθύ ή το Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου. Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου υπάρχουν 4 διασώστες (και μια που βρίσκεται σε άδεια εγκυμοσύνης) και οι μισές βάρδιες είναι ακάλυπτες.

Στη βάση του ΕΚΑΒ στο Βαθύ υπηρετούν 9 διασώστες, οι οποίοι επαρκούν για τις περισσότερες βάρδιες – 12 βάρδιες τον Οκτώβριο είναι ακάλυπτες. Τις 12 βάρδιες το νησί καλύπτεται από ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου, ωστόσο με δεδομένο ότι οι αποστάσεις στο νησί είναι έως και δύο ώρες, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι δεν διεκπεραιώνονται σε λογικούς χρόνους οι διακομιδές.

«Όταν το ασθενοφόρο διεκπεραιώνει ένα περιστατικό, το νησί για τέσσερις ώρες είναι ακάλυπτο. Δεν υπήρξε καμία λύση στο πρόβλημα παρότι αναδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο το πρόβλημα τον Αύγουστο. Οι διασώστες του προγράμματος PHILOS 2 καθυστερούν» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ και καλεί την ηγεσία του υπουργού Υγείας να στελεχώσει το ΕΚΑΒ της Σάμου.