Εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των Ελλήνων, ιδίως των ευπαθών ομάδων, για την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού, ξεκινούν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Αυτό ανακοίνωσαν τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποί τους, τονίζοντας ότι θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η δύναμη για ενημέρωση από κάθε πλευρά, με δεδομένη και την ευαισθησία τους για θέματα δημόσιας υγείας. Περίπου 2 εκατ. άνθρωποι εμβολιάστηκαν πέρυσι στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Τα στοιχεία που παρέθεσαν σχετικά με τις επιπτώσεις της γρίπης είναι αποκαλυπτικά: 300.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών νοσούν από γρίπη στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Τα καταγεγραμμένα βαριά κρούσματα νόσησης και επιπλοκών από τη γρίπη αφορούσαν 388 άτομα, από τα οποία μόλις 15 είχαν εμβολιαστεί. Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύτηκαν 374 ασθενείς πάλεψαν για τη ζωή τους και 154 κατέληξαν.

«Υλοποιούμε και στηρίζουμε δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση του κοινού σε θέματα Δημόσιας Υγείας, με την εμπειρία και την γνώση που διαθέτουμε ως επιστήμονες της Υγείας. Διαθέτουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της προσφοράς προς τον ασθενή –πολίτη λόγω της δυνατότητας άμεσης προσβασιμότητας στον χώρο του φαρμακείο εξαιτίας της άριστης διασποράς τους στην χώρα μας και της επιστημονικής επάρκειας και γνώσης του Φαρμακοποιού» είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κυρία Μαρία Αντωνιάδου επισήμανε πως «το μορφωτικό ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ πρωτοστατεί σε θέματα ενημέρωσης κοινωνικών προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κοινή πρωτοβουλία με τον ΠΦΣ για τον εμβολιασμό και τα αντιβιοτικά».

Η εκστρατεία ενημέρωσης θα κλιμακωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την προβολή ενός κοινωνικού σποτ, με την αποστολή ειδικής αφίσας που θα προτρέπει τον κόσμο να εμβολιαστεί σε όλα τα φαρμακεία της χώρας και σε όλες τις δομές υγείας και με την πραγματοποίηση κεντρικής εκδήλωσης στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, στις 21 Οκτωβρίου, όπου ακαδημαϊκοί και επιστήμονες θα μιλήσουν για τον εμβολιασμό.