Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ) συντασσόμενος στον αγώνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΕ).

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο φορείς ξεκινούν μια σειρά πολλαπλών προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινής γνώμης για τον καρκίνο.

Το 2010 ο καρκίνος ευθυνόταν για 7,6 εκατ. θανάτους (21% περίπου του συνόλου των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα) και το 2030 ο αριθμός αυτός θα είναι διπλάσιος, θα έχει φτάσει στους 13,1 εκατ. θανάτους.

Στην Ελλάδα το 2018 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου ήταν 67.400 και οι θάνατοι λόγω της νόσου 32.888. Οι συχνότερες νεοπλασίες στον ανδρικό πληθυσμό είναι οι καρκίνοι του πνεύμονα, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του παχέος εντέρου και του ήπατος. Μεταξύ των Ελληνίδων συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού και ακολουθούν ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και της μήτρας.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, παραμένει πρώτος σε επίπτωση (9.964 άτομα, δηλαδή ποσοστό 14,8%), καθώς επίσης και σε θνησιμότητα (8.343 άτομα, δηλαδή ποσοστό 25,1%). Το κυριότερο, όμως, είναι ότι, παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή δεν έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα εμφανίζουν κάποια στιγμή τη νόσο, η βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος συνδέεται με αυτήν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% όλων των περιπτώσεων.

Αναφερόμενος στην κοινή αυτή προσπάθεια που ξεκινούν οι δυο φορείς, ο πρόεδρος της ΕΑΕ, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι λειτουργοί υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας να είναι εφοδιασμένοι με τις πλέον σύγχρονες γνώσεις και πολιτικές για την πρόληψη του καρκίνου, μιας ασθένειας που δυστυχώς ολοένα και πιο συχνά εμφανίζεται στη χώρα μας».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΣΕΥ, κυρία Άννα Γκρόζου τόνισε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από το 2014, υποστηρίζει τα μέλη του τα οποία δραστηριοποιούνται στην ανάληψη του σχεδιασμού, του συντονισμού, της υλοποίησης και της αξιολόγησης παρεμβάσεων και προγραμμάτων πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Στόχος ο καρκίνος του πνεύμονα

Ειδικά ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον πρώτο «στόχο» της συνεργασίας, στο πλαίσιο και της εφετινής αφιέρωσης της Πανελλήνιας Ημέρας Επισκέπτη Υγείας στην καταπολέμηση του καπνίσματος και των επιπτώσεών του.

Πρόκειται για τον πιο συχνό και ο πιο θανατηφόρο καρκίνο παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, μάλιστα, η επίπτωσή του αυξάνεται, λόγω της μεγάλης αύξησης των καπνιστών τα τελευταία χρόνια.

Η νόσος είναι 10 φορές συχνότερη στους καπνιστές από τους μη-καπνιστές. Ο κίνδυνος αυξάνει όσο αυξάνει η ποσότητα και η διάρκεια του καπνίσματος και όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης, ενώ ελαττώνεται με τη διακοπή του καπνίσματος.Παράλληλα, καθόλου αθώα δεν είναι και η καθημερινή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, καθώς επηρεάζει αρνητικά την αναπνευστική λειτουργία και αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την επαγγελματική έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, ορισμένους πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, αμίαντο, αρσενικό και διάφορα μέταλλα (χρώμιο, νικέλιο κ.λπ.), τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ο κίνδυνος από την οποία αυξάνει για τους καπνιστές, το προηγούμενο θετικό ατομικό ιστορικό, καθώς και την ηλικία άνω των 65 ετών.

Με αυτά τα δεδομένα, επιβεβλημένη κρίνεται από τον ΠΣΕΥ και την ΕΑΕ η συνεχής χάραξη στοχευμένων και αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης, μακροπρόθεσμη απόρροια των οποίων θα είναι η ανάπτυξη αντικαπνιστικής κουλτούρας, αλλά και υπηρεσιών, η αξιολόγηση των οποίων είναι δυνατό να ωφελήσει την εθνική προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος και των ιδιαιτέρως βλαβερών κοινωνικών, οικονομικών, και υγειονομικών συνεπειών του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Επισκέπτες Υγείας ως οι πλέον εξειδικευμένοι επαγγελματίες στο πεδίο της εφαρμοσμένης Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας (ΔΚΥ), με βαθιά επίγνωση, εμπεριστατωμένη γνώση και άρτια μεθοδολογική κατάρτιση των παραγόντων έναρξης, συντήρησης της καπνιστικής συμπεριφοράς και δυσκολίας διακοπής της, αλλά και της παθολογίας και των βλαβερών και δοσοεξαρτώμενων επιπτώσεων που προκαλεί το κάπνισμα και η εξάρτηση από αυτό, θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι και πλήρως νομοθετημένοι επαγγελματίες για να αναλάβουν δράσεις για την καταπολέμησή του.