Στους δύο μήνες φτάνει η αναμονή προκειμένου οι ασθενείς με καρκίνο να υποβληθούν σε διαγνωστική εξέταση PET CT – SCAN, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, στα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης είχαν αναβληθεί ραντεβού ασθενών λόγω έλλειψης του ραδιοφαρμάκου που είναι απαραίτητο για τη διενέργεια της PET CT – SCAN. Το πρόβλημα είχε αποδοθεί στην εταιρεία που παρασκευάζει το φάρμακο και συγκεκριμένα σε πρόβλημα στα μηχανήματα παραγωγής της.

Η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή το γεγονός αυτό, σημειώνει ότι η προμήθεια του ραδιοφαρμάκου από έναν μόνο πάροχο αποτελεί απόδειξη του Γολγοθά που ανεβαίνουν καθημερινά οι 50.000 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

Η Εξέταση PET CT – SCAN θεωρείται καίριας σημασίας καθώς ανιχνεύει τον καρκίνο τη στιγμή που εγκαθίσταται και ξεκινάει η αλλοίωση του κυττάρου. Συνεπώς είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει όταν κρίνει ο θεράποντας ιατρός και όχι ανάλογα με το αν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο ή όχι.

Αν και τη σημασία του θέματος η ΠΟΕΔΗΝ την είχε αναδείξει και το καλοκαίρι του 2017, με αποτέλεσμα να δεχθεί φραστική επίθεση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, δυστυχώς το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε «Παπαγεωργίου» και «Θεαγένειο» αποτελεί απτή απόδειξη ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και έτσι χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο περιμένουν στην ουρά έως και δύο μήνες για να υποβληθούν σε PET CT – SCAN.

Έλλειψη μηχανημάτων

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, εκτός από το πρόβλημα με την μονοπωλιακή προμήθεια του ραδιοφαρμάκου, καθοριστικό ρόλο στις μεγάλες λίστες αναμονής είναι και μη επαρκής αριθμός μηχανημάτων.

«Με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει ανά 750.000 κατοίκους να λειτουργεί ένα μηχάνημα PET CT. Στον αριθμό και την αναλογία θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αριθμός των ασθενούντων από καρκίνο και η γεωγραφική κατανομή τους. Στα Νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον 15 μηχανήματα PET CT. Πριν ενάμιση χρόνο λειτουργούσαν πέντε (ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ, ΜΕΤΑΞΑ, ΙΔΡΥΜΑ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ). Σήμερα λειτουργούν 6 μηχανήματα PET CT. Προστέθηκε ένα μηχάνημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Πατρών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ.

Βάσει στοιχείων που επικαλείται η Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθημερινά στο «Παπαγεωργίου» γίνονται 3-4 εξετάσεις PET CT – SCAN, στο «Θεαγένειο» 7-8, στον «Ευαγγελισμό» 10-12, στο «Μεταξά» 3-4, στο Πανεπιστημιακό του Ρίο 3-4 και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών 6-7.

«Γίνονται 30 εξετάσεις ημερησίως και οι ανάγκες είναι τουλάχιστον οι διπλές, με τις λίστες αναμονής να είναι δύο μήνες. Πολύ επικίνδυνο διάστημα για την εξέλιξη του καρκίνου. Η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών και τα έξοδα μεγάλα καθ’ ότι όλα τα PET CT βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και την Αττική πλην ενός. Λόγω εξόδων και ταλαιπωρίας πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να κάνουν την εξέταση PET CT – SCAN που σώζει ζωές», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οικονομική επιβάρυνση των ασθενών

Η κατάσταση αυτή οδηγεί μεγάλο μέρος των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς διατίθενται συνολικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έξι PET CT – SCAN.

Όμως το κόστος της εξέτασης ανέρχεται σε 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και χρειάζεται έγκριση από Επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. «Ο ασθενής επιβαρύνεται με 450 – 500 ευρώ (15% συμμετοχή + άλλα έξοδα)», λέει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ σημειώνει πως συχνά ο ασθενής επιβαρύνεται και με έξοδα μετακίνησης όταν δεν υπάρχει μηχάνημα κοντά στον τόπο κατοικίας του.

Ακριβό μονοπώλιο

Τέλος η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι ο μονοπωλιακός χαρακτήρας προμήθειας του ραδιοφαρμάκου από τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 750 ευρώ ανά ασθενή, προκαλεί μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στο κράτος, αφού σε διαφορετική περίπτωση το κόστος θα μειωνόταν στα 250 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε την προμήθεια ενός μηχανήματος PET CT στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» (ΓΟΝΚ) και την προμήθεια δύο μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκου στο ΓΟΝΚ και «Μεταξά», αλλά καθυστερεί πολύ η ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

«Το Υπουργείο Υγείας καθυστερεί τις διαδικασίες υποδοχής της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου για εγκατάσταση ενός μηχανήματος PET CT και ενός μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου στο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων και την εγκατάσταση ενός στο Π.Γ.Ν. Ρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανατολική Ελλάδα, Θράκη δεν διαθέτει μηχάνημα PET CT όπως και άλλες περιφέρειες. Στην Τουρκία στο Νοσοκομείο της γειτονικής Ανδριανούπολης λειτουργούν τρία μηχανήματα PET CT και μία μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκου», σημειώνει με νόημα η ΠΟΕΔΗΝ.