Οι επενδύσεις στον χώρο της Υγείας, τόσο στον κλάδο του Φαρμάκου όσο και στο σύστημα Δημόσιας Υγείας, καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι στο ευρύτερο, μακροπρόθεσμο επενδυτικό πλάνο της κυβέρνησης όπως το ξεδίπλωσε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης αναμένονται μέσα στην επόμενη τριετία επενδύσεις ύψους 460 εκατ. ευρώ, από 17 φαρμακευτικές εταιρίες στη χώρα μας. Η αρχή γίνεται με εκείνη της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρίας PFIZER -την οποία μάλιστα καλωσόρισε ο Πρωθυπουργός- που θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. Η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα δώσει τη δυνατότητα σε όσες εταιρίες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback.

«Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης. Διακόσιες νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα. Με προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες καθώς μιλάμε για μια επένδυση σε τεχνολογίες του μέλλοντος. Ταυτόχρονα, νέες επενδύσεις αξίας 460 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα», είπε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη στα χέρια των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Επένδυση και στους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας

Επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας αποτελεί για την κυβέρνηση και η πρόσληψη γιατρών στο σύστημα δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού στο ευάλωτο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με 2.000 νέους γενικούς γιατρούς. Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι 800 προσλήψεις δρομολογούνται άμεσα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι με το σύστημα των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού που επιχείρησε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ουσιαστικά έχουν μείνει ακάλυπτες χιλιάδες θέσεις οικογενειακών γιατρών και συνεπώς ακάλυπτοι υγειονομικά λαό χωρίς δωρεάν πρόσβαση σε γιατρό παθολόγο, γενικό γιατρό και παιδίατρο, εκατομμύρια Έλληνες.

Στο ίδιο πλαίσιο υπενθύμισε την τόνωση των νοσοκομείων με 2.000 νοσηλευτές -πρόκειται για πεδίο με σοβαρές ελλείψεις που ταλαιπωρούν τόσο τους πολίτες όσο και τον ίδιο τον κλάδο που βρίσκεται σε παρατεταμένη επαγγελματική εξουθένωση.

Τέλος, προανήγγειλε εξορθολογισμό των προμηθειών και ενιαία διοίκηση στα νοσοκομεία, όπως και την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, δράσεις που έχουν και οφέλη για την οικονομία, όπως ο ιατρικός τουρισμός.