Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση αύξησε σημαντικά την ανεργία με συνέπεια την αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητα κυρίως μέσω αύξησης της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας.

Αυτό ανέφερε ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Δημήτριος Τούσουλης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα φέτος στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τούσουλης παρουσίασε τη σχέση της κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης και της οικονομικής κρίσης με την καρδιαγγειακή υγεία.

Όπως επισήμανε, η οικονομική κρίση αυξάνει σημαντικά την ανεργία με άμεσες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, στην αύξηση των αυτοκτονιών, στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και στη σημαντική ελάττωση των υπηρεσιών υγείας.

Ειδικότερα τόνισε ότι αύξηση της ανεργίας κατά 1% αυξάνει κατά 4% τη θνησιμότητα. Παρατηρήθηκε ότι σε συνέχεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007 υπάρχει μία σημαντική αύξηση της θνησιμότητας σε 40 χώρες και από τις δύο πλευρές του ατλαντικού.

Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση αύξησε σημαντικά την ανεργία με συνέπεια την αύξηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητα κυρίως μέσω αύξησης της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας.

Από μελέτη μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Πελοποννήσου φάνηκε ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου κυρίως σε νεαρά άτομα πιθανά λόγω μείωσης της υιοθέτησης των πρωτογενών μέτρων πρόληψης και θεραπείας, αδυναμία προσέλευσης στις υγειονομικές δομές και μείωσης της συμμόρφωσης των ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Δημήτριο Τούσουλη, «η πορεία δύναται να αναστραφεί μέσω ελεύθερης πρόσβασης στο σύστημα υγείας, εκπαίδευσης του πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου της καρδιαγγειακής υγείας, διακοπής του καπνίσματος και βελτίωσης των οικονομικών παραμέτρων που θα συμβάλλουν στην ελάττωση της ανεργίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Δημήτριου Τούσουλη αναδείχθηκε και φέτος πρώτη σε παρουσιάσεις, παγκοσμίως, στο ευρωπαϊκό συνέδριο.