Τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 12 δισ. ευρώ) χρειάζονται για να επιταχυνθεί η μάχη κατά του AIDS, της φυματίωσης, της ελονοσίας και άλλων επιδημιών που εξακολουθούν να γίνονται αιτίες θανάτου για εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτή την εκτίμηση έκανε ο Peter Sands, επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας τονίζοντας πως αυτό το ποσό θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθούν τουλάχιστον 16 εκατομμύρια άνθρωποι μειώνοντας τους θανάτους από αυτές τις τρεις ασθένειες στο μισό.

Παράλληλα, αυτό το ποσό θα μπορούσε να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο για την οικοδόμηση ισχυρότερων συστημάτων υγείας σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου που αδυνατούν να ελέγξουν τις υπάρχουσες υγειονομικές κρίσεις, ενώ δε μπορούν και να αποτρέψουν νέες επιδημίες.

«Χρειάζεται να προστατέψουμε και να χτίσουμε πάνω σε όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, αλλιώς αυτά τα επιτεύγματα θα “διαβρωθούν”, οι λοιμώξεις και οι θάνατοι θα επανέλθουν και η προοπτική καταπολέμησης των επιδημιών θα εξαφανιστεί», προειδοποιεί ο Sands.

Το Παγκόσμιο Ταμείο επενδύει περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών. Η δράση του ξεκίνησε το 2002 και από τότε έχει επιτύχει να μειωθούν κατά το ένα τρίτο οι θάνατοι από AIDS, φυματίωση και ελονοσία.

Ωστόσο, η αποτροπή των επιδημιών είναι ακόμα πολύ μακριά από την επίτευξη της.

Το 2017 η φυματίωση έγινες αιτία θανάτου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 300.000 ατόμων με λοίμωξη από τον ιό HIV, θέτοντάς την στο top 10 των αιτιών θανάτου, παγκοσμίως. Η ελονοσία σκοτώνει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους ανά έτος, με τα περισσότερα από αυτά να είναι βρέφη και παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική.

Σε ότι αφορά στην επιδημία του AIDS, σχεδόν 37 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και περίπου 15 εκατομμύρια εξ αυτών δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Ο Sands σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters τονίζει πόσο δύσκολο είναι να ενθαρρυνθούν διεθνείς δωρεές για να επιτευχθεί ένας τόσο υψηλός στόχος, όπως η συγκέντρωση του ποσού των 14 δισ. δολαρίων. Προσθέτει, όμως, ότι η αναγνωρισιμότητα του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας επιδρά καταλυτικά στην συγκέντρωση πόρων για την καταπολέμηση των τριών επιδημιών.

«Αν ενισχύσουμε τώρα τη προσπάθεια μας, θα σώσουμε εκατομμύρια ζωές στο μέλλον», καταλήγει.