Δραστική μείωση στο απόθεμα αίματος της χώρας καταγράφεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Κατά 50% έχουν μειωθεί οι μονάδες αίματος που συλλέγονται από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας του ΕΣΥ τον μήνα Αύγουστο σε σύγκριση με τις μονάδες αίματος που συλλέγονταν τους προηγούμενους μήνες.

Είναι ενδεικτικό πως στην Αττική το μηνιαίο απόθεμα έπεσε από τις 30.000 μονάδες αίματος που ήταν κατά μέσο όρο τους προηγούμενους μήνες στις 15.000 τον τρέχοντα μήνα. Οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς και οι ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα αποτελούν τα πρώτα «θύματα» αυτής της κατάστασης, καθώς αγωνιούν για το αν και πότε θα βρεθεί η πολύτιμη μονάδα αίματος που χρειάζονται. Η Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών Ασθενών έχει απευθύνει τις τελευταίες εβδομάδες εκκλήσεις προς εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

«Οι θερινοί μήνες και μάλιστα ο Αύγουστος αποτελούν διαχρονικά δύσκολη εποχή για την Αιμοδοσία στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Η ερήμωση των αστικών κέντρων λόγω αδειών είναι η κύρια αιτία. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία τετραετίας (2016-19) η κατάσταση τον Αύγουστο 2019 διαμορφώνεται παρόμοια με μείωση της συλλογής αίματος κατά περίπου 50% συγκριτικά με τη συνήθη των μη θερινών μηνών, αλλά χωρίς διαφορές στην τετραετία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΕΑ.

Η επίπτωση της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου στην αιμοδοσία

Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, ο ιός του Δυτικού Νείλου αποτελεί μία αιτία για την έλλειψη αίματος αλλά όχι βασική. Το ΕΚΕΑ αναφέρει πως γίνεται εκτίμηση κινδύνου για τον αποκλεισμό περιοχών ή τον έλεγχο του αίματος για τα εν λόγω παθογόνα του ιού του Δυτικού Νείλου με γνώμονα την ασφάλεια του αίματος σε συνδυασμό με την επάρκεια. Η οδηγία του ΕΚΕΑ στις υπηρεσίες αιμοδοσίας είναι να μην ακυρώνονται προγραμματισμένες πληθυσμιακές αιμοδοσίες με αναμενόμενη σημαντική συλλογή αίματος ακόμα και σε αποκλεισμένες περιοχές αλλά να γίνεται έλεγχος των συλλεγομένων μονάδων ώστε να μη χάνεται ούτε μια μονάδα αίμα.

«Η επίπτωση των λοιμώξεων αυτών στην επάρκεια είναι ασήμαντη και δεν πρέπει να αποθαρρύνονται οι εθελοντές να δώσουν αίμα με βάση τις επηρεαζόμενες περιοχές», υπογραμμίζει το ΕΚΕΑ.

Στο πλαίσιο αυτό από τους 34 Δήμους που επηρεάζονται από την επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου διενεργείται στους 32 μοριακός έλεγχος του αίματος, ενώ σε 2 μικρούς πληθυσμιακά Δήμους έχει αποκλειστεί η αιμοδοσία.

Στην περίπτωση της ελονοσίας 3 Δημοτικές ενότητες βρίσκονται φέτος σε αποκλεισμό ενώ στον Δήμο Ευόσμου Κορδελιού γίνεται για πρώτη φορά έλεγχος με μοριακή και ορολογική μέθοδο.

Οι δράσεις του ΕΚΕΑ για την αιμοδοσία

Το ΕΚΕΑ προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια της χώρας σε αίμα δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού αλλά και στη διαχείριση της κρίσης με:

– εντατικοποίηση των έκτακτων εξορμήσεων Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο

– καθιέρωση Θερινού Διήμερου Αιμοδοσίας, τον Ιούλιο στο Μετρό Συντάγματος

– καθιέρωση 2 Διήμερων Αιμοδοσίας (Ιούλιο & Σεπτέμβριο) στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά

– μηνύματα και συνεντεύξεις στη ραδιοτηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, SMS έκκλησης στους εθελοντές αιμοδότες

– έγγραφο προς τις αιμοδοσίες για ανακατανομή διαθεσίμων αποθεμάτων αίματος στα Κέντρα Αίματος

– υποστήριξη με αίμα κατά προτεραιότητα των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών.

Η διοίκηση του ΕΚΕΑ καλεί στοχευμένα αφενός μεν τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα αφετέρου τους συλλόγους να διοργανώσουν έκτακτες αιμοδοσίες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε αίμα.

Καταλήγοντας, το ΕΚΕΑ αναφέρει πως «στις δύσκολες εποχές για την αιμοδοσία σημασία έχει ο κεντρικός συντονισμός και η σχεδιασμένη αποθεματοποίηση του αίματος, που μόνο ένα συγκεντροποιημένο Εθνικό Σύστημα Αίματος μπορεί να εξασφαλίσει και βαδίζουμε με γοργά βήματα προς την υλοποίησή του».