Τα εργαλεία με τα οποία θα αξιοποιηθεί στο έπακρο το πεδίο της δημόσιας υγείας με τελικό αποδέκτη τον πολίτη παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

“Αποσκοπούμε να προσθέσουμε αξία στην ιατρική περίθαλψη με την αποδοτική χρήση των ανθρωπίνων, υλικών και οικονομικών πόρων μέσω της επιχειρησιακής βελτίωσης των νοσοκομείων και της εισαγωγής του επαγγελματικού μάνατζμεντ, ώστε να αναπτυχθεί χώρος για τη βελτίωση της θέσης όλων των επαγγελματιών υγείας αλλά και της ανταποκρισιμότητας των υπηρεσιών στις προσδοκίες των συμπολιτών μας” ανέφερε ο υφυπουργός παρουσιάζοντας τη στρατηγική και τη στόχευση της τετραετίας στην υγεία.

Η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας αποτελεί το πρώτο μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόκειται, όπως είπε, για μια Αρχή, η οποία θα αξιολογεί όλους τους φορείς της Υγείας, θα δημοσιεύει αποτελέσματα, θα ελέγχει κατά πόσο οι πάροχοι Υγείας εφαρμόζουν τα μέτρα για την επίτευξη των εθνικών στόχων ποιότητας και θα παρέχει κατευθύνσεις για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας. Σύμμαχοι της Αρχής θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες, που θα αξιολογούν την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας, όπως συμβαίνει σε κάθε σύγχρονο κράτος, με εργαλεία μέτρησης της εμπειρίας τους κατά την επαφή τους με το σύστημα υγείας και των αναφορών εκβάσεων.

“Εφόσον γνωρίζουμε τα προβλήματα που συναντά ο πολίτης στην επαφή του με το σύστημα και την αντίληψη που έχουν για την υγεία τους και την ικανοποίηση και ανταπόκριση από το σύστημα υγείας, θα είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε και να σχεδιάσουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας” τόνισε ο υφυπουργός, εξηγώντας πως η Αρχή και οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας θα λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

Η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας και Αριστείας στην Κλινική Πρακτική καθώς και η λειτουργία υπηρεσίας επιστημονικών θεμάτων μέσα στον ΕΟΠΥΥ, που θα παρακολουθεί και θα προτείνει βελτιώσεις στην κλινική και συνταγογραφική συμπεριφορά των συμβεβλημένων παρόχων με τον Οργανισμό, αποτελούν άλλα δύο σημαντικά εργαλεία που θα έχει στη διάθεση του το υπουργείο Υγείας.

Σημαντική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει και η εισαγωγή της λογοδοσίας ως καλής πρακτικής ελέγχου του συστήματος υγείας και των αρμοδίων. “Το υπουργείο, τα νοσοκομεία και όλοι οι φορείς του τομέα της υγείας πρέπει να λογοδοτούν. Για λόγους διαφάνειας αλλά και γνώσης για το πως χρησιμοποιούνται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Η δημοσιοποίηση των λειτουργικών και οικονομικών στοιχείων των φορέων υγείας σε τακτική βάση θα είναι υποχρεωτική” ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.

Αλλαγές στην αποζημίωση υπηρεσιών υγείας 

“Σεβόμαστε και δίνουμε αξία και στο τελευταίο ευρώ των διαθέσιμων δημόσιων πόρων για την υγεία. Κάθε ευρώ το οποίο δαπανά το σύστημα θα καταγράφεται” υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, θα αλλάξει η οπτική αποζημίωσης του συστήματος και θα συνδέεται άμεσα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Όπως εξήγησε, “η Πολιτεία δεν θα αποζημιώνει απλώς «υπηρεσίες». Το υπόδειγμα αποζημίωσης της φροντίδας με βάση την αξία, δηλαδή με βάση τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται από την παρεχόμενη φροντίδα, θα διαπεράσει το σύνολο του υγειονομικού τομέα.

Ειδικά στα φάρμακα, για όσες κατηγορίες είναι εφικτό και κυρίως για τις δαπανηρές θεραπείες, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως “θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις σύγχρονες τεχνικές διαπραγμάτευσης και αποζημίωσης και θα εφαρμόσουμε συστήματα σάρωσης ορίζοντα με στόχο τον εντοπισμό και την προτεραιοποίηση των επερχόμενων νέων τεχνολογιών και την επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας”.

Η αξία της πρόληψης και οι ασθένειες – στόχοι του υπουργείου Υγείας

Σε πρώτο πλάνο θέτει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, η διαχείριση και ο έλεγχος των μείζονων παραγόντων κινδύνου για την υγεία, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία. “Δίνουμε προτεραιότητα την προσεχή περίοδο στις ολοκληρωμένες πολιτικές διαχείρισης και ελέγχου αυτών των κινδύνων” ανέφερε, ενώ στο ίδιο άμεσο πλάνο ενέταξε και το ζήτημα των ήδη χρονίως νοσούντων καθώς στη χώρα, περίπου 4 στους 10 ενήλικες Έλληνες πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα.

“Η ορθή διαχείριση των χρονίων νοσημάτων μπορεί να εξασφαλίσει έτη με καλή υγεία και να οδηγήσει αφενός σε αποδοτική διαχείριση των πόρων για την υγεία αλλά και, αφετέρου, σε μείωση της ατομικής επιβάρυνσης των ασθενών για δαπάνες υγείας” τόνισε ο υφυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε εξειδικευμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ξεκινώντας από το διαβήτη και την υπέρταση.

Επίσης, ενισχύεται ο ρόλος της γενικής/οικογενειακής ιατρικής στην Ελλάδα και της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Οι ομάδες επαγγελματιών υγείας πρώτης επαφής (ιατροί, κοινοτικοί νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.) θα λειτουργούν ως αρωγοί των ασθενών στη μακρά πορεία της διαχείρισης ενός νοσήματος.

Ψηφιακή επανάσταση στην υγεία 

Το σύνολο των δράσεων δεν είναι εφικτό χωρίς την ψηφιακή επανάσταση στην υγεία, επισήμανε όμως ο υφυπουργός και ξεδίπλωσε πως θα αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες βάσεις και συστήματα δεδομένων, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πως θα ενισχυθούν τόσο με νέα εργαλεία καταγραφής, όπως ο ολοκληρωμένος φάκελος ασθενούς, όσο, με τεχνικές διαχείρισης Μέγα-Δεδομένων και με εργαλεία ανάλυσης αυτών.

Το αναπτυξιακό κομμάτι της τεχνολογίας υγείας μπήκε επισήμως στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας. “Δίνουμε ώθηση στην έρευνα, όχι μόνο στο πεδίο των κλινικών δοκιμών, αλλά στο σύνολο της έρευνας στην τεχνολογία υγείας παρέχοντας κίνητρα στις εταιρείες τεχνολογίας υγείας να επενδύσουν στη χώρα μας” είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Η ιδιωτική ασφάλιση και οι συμπράξεις στο ΕΣΥ 

Ακόμη, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε πως επίκειται η αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων του ΕΣΥ σε συνεργασία με τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.

“Αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ’ αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Τα ποσά που μπορούν να προέλθουν από την ασφαλιστική αγορά θα ανέλθουν σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σύντομα θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ)” εκτίμησε ο υφυπουργός.

“Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα για αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και βελτίωσης του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας” περιέγραψε τα οφέλη αυτής της συνεργασίας.

Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης, και του ίδιου του Πρωθυπουργού, αναφορικά με τις συμπράξεις, τονίζοντας πως “οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έρχονται για να διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στο σύστημα αλλά και το ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα μείνει χωρίς εξοπλισμό σύγχρονης διαγνωστικής και επεμβατικής τεχνολογίας και κανένας συμπολίτης μας δεν θα ταλαιπωρείται”.