Το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σκιαγράφησαν οι συμμετέχοντες στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld, το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (20-21 Ιουνίου, Αθήνα).

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε επάρκεια χρόνου (εξαντλεί σχεδόν την τετραετία) να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, οι τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων επιβεβαίωσαν αυτό που καθείς εξ ημών βιώνει στην καθημερινότητά του, δηλαδή πως έχασε την ευκαιρία να παράγει έργο ουσίας και αφήνει ημιτελείς βασικούς πυλώνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΤΟΜΥ), η Πρόληψη, ο έλεγχος της συνταγογράφησης, τα Μητρώα Ασθενών και τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, αλλά και η ενσωμάτωση της καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας προς όφελος του ασθενούς αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων κ.ά. Αντ’ αυτών προτίμησε να δαινομοποιήσει τον φαρμακευτικό κλάδο, και ιδιαίτερα τις πολυεθνικές εταιρίες, καθώς και στελέχη με κατάρτιση και εμπειρία, τοποθετώντας σε θέσεις-κλειδιά του ΕΣΥ άτομα με κομματικά κριτήρια.

Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, ευκαιρία της ΝΔ
Η αποτυχία της αριστερής διακυβέρνησης να προσφέρει στον Έλληνα πολίτη ένα πραγματικά λειτουργικό δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί ενδεχομένως την ευκαιρία της Νέας Δημοκρατίας να διαψεύσει όσους την παρουσιάζουν ως τον νεοφιλελεύθερο «μπαμπούλα» που θα ισοπεδώσει τα πάντα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος του κόμματος, κ. Κωστής Χατζηδάκης. Παρουσιάζοντας εν συντομία το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι αυτό έχει δομηθεί πάνω στην βασική αρχή του σεβασμού στον ασθενή, ως φορολογούμενο πολίτη αλλά και ως άνθρωπο.

Με βασικούς πυλώνες την Πρόληψη, την Αξιοπρεπή Περίθαλψη και την Εξωνοσοκομειακή Φροντίδα ευπαθών ομάδων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι θα εφαρμοστεί καθολικά ο αντικαπνιστικός νόμος, θα δρομολογηθεί η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των κλινών ΜΕΘ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ο περιορισμός της λίστας αναμονής για χειρουργεία, θα γίνουν προσλήψεις νοσηλευτών (ώστε η αναλογία γιατρών-νοσηλευτών να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), στο ημερήσιο πρόγραμμα των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ θα υπάρχει ποσόστωση για άμεση εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων ασθενών, θα γίνει επέκταση της διάρκειας των συνταγών στα χρόνια νοσήματα, ενώ θα επεκταθεί η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων.

«Για να πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων και ο πολίτης να αισθάνεται σεβαστός από το κράτος, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και αξιοπρέπεια. Πρέπει να μπουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, να προχωρήσει η διασύνδεση και ενοποίηση κλινικών και νοσοκομείων, η διασταύρωση στοιχείων από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, να προχωρήσει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος ώστε να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών, των clawback και rebate και η ανεύρεση περισσότερων πόρων για το Σύστημα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας ότι «δεν παριστάνουμε τους έξυπνους. Δεν είμαστε θαυματοποιοί. Αλλά με την εφαρμογή καλών διεθνών πρακτικών μπορεί η Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη λειτουργική χώρα».

Το «αγκάθι» του κλειστού προϋπολογισμού της Υγείας και η επιτροπή HTA
Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του κλειστού ετήσιου προϋπολογισμού για την Υγεία έθεσαν οι εκπρόσωποι των εγχώριων και ξένων εταιρειών του κλάδου Φαρμάκου καθώς το ποσό των 1,945 δισ. ευρώ (+ 500 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία) έχει αποδειχθεί ανεπαρκές να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, συντελώντας στην καταβολή διαρκώς αυξανόμενων clawback και rebate από τις φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά της ιδιωτικής δαπάνης των πολιτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Pharma Innovation Forum, κ. Μάκη Παπαταξιάρχη, η πραγματική φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται στα 4,6 δισ. ευρώ, αφού 2,5 δισ. ευρώ είναι η κρατική χρηματοδότηση, 1,5 δισ. ευρώ καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες μέσω clawback και rebate (το 2019 θα κληθούν να καταβάλλουν κατ’ εκτίμηση 1,8 δισ. ευρώ) και 600 εκατ. ευρώ πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους.

«Δεν έχουμε αφήσει τον Έλληνα ασθενή χωρίς φάρμακα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής ύφεσης και δεν προτιθέμεθα να το κάνουμε ούτε στο μέλλον. Ωστόσο, αν συνεχιστεί η υπερφορολόγηση σε λίγο δεν θα μπορούμε να δικαιολογήσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας υπενθύμισε την ανάγκη δικαιότερης κατανομής των rebate και clawback ώστε να μην δημιουργούνται υπερχρεωμένες εταιρίες και μέσω μια ενιαίας φαρμακευτικής πολιτικής να δημιουργηθεί ένα αρμονικό μείγμα καινοτόμων και γενοσήμων θεραπειών, όπως συμβαίνει ήδη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Δημήτρης Κούβελας, πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης (HTA) του Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, υποστήριξε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας χάνει πόρους λόγω της μη λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της έλλειψης ενιαίας γραμμής παραπομπών των ιατρικών περιστατικών στα νοσοκομεία, ενώ υπενθύμισε και την ανάγκη καθολικής εφαρμογής των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων «ώστε ο γιατρός να μην αυτοσχεδιάζει και να καταστεί εφικτός ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς, που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει, αφού πολλοί γιατροί δεν συντάσσουν ούτε χειρόγραφο φάκελο», είπε χαρακτηριστικά.

Η «αυτοκριτική» του Παναγιώτη Κουρουμπλή
Παρά τη δυσκολία του Έλληνα πολίτη να βρει Οικογενειακό Γιατρό, τη συρρίκνωση του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπεραμύνθηκε της πρότασής του για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, κατηγόρησε τις πολυεθνικές εταιρίες ότι δεν καταβάλλουν φόρους με το τέχνασμα των «ζημιών» στους ισολογισμούς τους και πως επιβαρύνονται οι πολίτες μέσω ίδιων δαπανών για την Υγεία. Ακόμα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει τα νοσοκομεία χωρίς χρέη και πως με το νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων εξασφαλίστηκε η καθολική πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία.

Ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης υπενθύμισε στον κ. Κουρουμπλή ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες φορολογούνται επισήμως με 29% (που αυξάνεται περαιτέρω λόγω clawback και rebate), ενώ παράλληλα ισχύει 25% τέλος εισόδου στην αγορά για τα καινοτόμα φάρμακα, για να συμπληρώσει ο κ. Θεόδωρος Λιακόπουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιριών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ότι τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων κυμαίνονται περίπου στα 1,4 δισ. ευρώ δεδομένου ότι το Δημόσιο δεν έχει προχωρήσει σε πληρωμές παρόχων εδώ και 14 μήνες.

Αναφορικά με τον νόμο για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος ΝΔ, υπενθύμισε στον κ. Κουρουμπλή ότι υπήρχε ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και πριν ανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ «και το μόνο που έκανε ο Ανδρέας Ξανθός ήταν να προσθέσει στο νόμο και τους παράνομους μετανάστες, προκαλώντας τρύπα 500 εκατ. ευρώ στο σύστημα, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο νυν υπουργός Υγείας», τόνισε.

Τέλος, οι πρώην υπουργοί Υγείας, κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Μάκης Βορίδης, υπογράμμισαν την ανάγκη σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, πάταξης της διαφθοράς, μείωσης των δαπανών για νοσηλείες και αξιοποίηση της Ψηφιακής Τεχνολογίας για την εξοικονόμηση πόρων και την ανεύρεση νέων, ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, των Μητρώων Ασθενών, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση στην Πρόληψη και η περαιτέρω εφαρμογή των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και η αξιοποίηση των δεδομένων από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.