Με ποσοστό συμμετοχής που ξεπερνά το 90% συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, η τριήμερη απεργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων, πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Η απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Πέμπτης και ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, έχει την στήριξη όλων ιατρικών συλλόγων της χώρας καθώς και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και κατά τη διάρκειά της οι δομές είναι κλειστές για όλους τους πολίτες, είτε ως ασφαλισμένους είτε ως ιδιώτες.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.) διαμαρτύρεται για τις περικοπές στις αποζημιώσεις τους εξαιτίας των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής, το ποσοστό περικοπής λόγω clawback ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 24% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Ενώ κάνει λόγο για περαιτέρω επιβάρυνση του κλάδου δεδομένου ότι το υπουργείο Υγείας προσθέτει διαρκώς νέες, ακριβές εξετάσεις στη λίστα εκείνων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς να αυξάνει όμως και τον «κλειστό» ετήσιο προϋπολογισμό του ( 370 εκατ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, καταργείται η συμμετοχή 15% σε μία σειρά από κατηγορίες ασθενών, όπως π.χ. δικαιούχων ΕΚΑΣ, ατόμων με αναπηρία, με διαβήτη τύπου 1 κ.ά. και τη διαφορά καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα. Μάλιστα, η κατάργηση του 15% που κατέβαλαν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κλάδου, που καταγγέλλουν πως το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ κάνουν κοινωνική πολιτική με «ξένες πλάτες» δηλαδή με τα λεφτά των ιδιωτών, αφού δεν αυξήθηκε ο κλειστός προϋπολογισμός.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργιακή κινητοποίηση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εργαστηρίων, πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών γιατρών προκάλεσε την οργή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που κατά την συνήθη πρακτική του με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, προέβη σε «αποκαλύψεις» για μυστικούς διαύλους επικοινωνίας του κλάδου με τη ΝΔ και τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος απάντησε στον Παύλο Πολάκη ότι επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη βρίσκοντας πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από μια κινητοποίηση για την οποία έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό.