Στην εξέλιξη της πανδημίας και στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον Real Fm 107,1.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε πως η κατάσταση όσον αφορά στα κρούσματα και τις νοσηλείες εξελίσσεται «ομαλά καθοδικά, αλλά αργά», ενώ υπογράμμισε πως το πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται στους ανεμβολίαστους.

«Δυστυχώς ο ευάλωτος πληθυσμός που δεν έχει εμβολιαστεί παραμένει υποψήφιος για βαριά νόσηση ή κατάληξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Για τους εμβολιασμούς είπε πως έχουν προχωρήσει ωστόσο το ποσοστό δεν είναι επαρκές όσον αφορά στα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Στο μεταξύ, έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η περαιτέρω αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, ενώ ο σχεδιασμός για την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να ανατραπεί μόνο εάν υπάρξει νέα αναζωπύρωση της πανδημίας των κρουσμάτων και μια νέα πίεση του ΕΣΥ .

Επίσης ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε τι ισχύει με τα πιστοποιητικά νόσησης, ενώ προανήγγειλε το… τέλος της μάσκας.

«Το καλοκαίρι πετάμε τις μάσκες (προστασίας από τον κορωνοϊό) και βάζουμε τις μάσκες θαλάσσης», είπε χαρακτηριστικά.