Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών έχει μπει η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron που ήδη διασπείρεται σε σειρά χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Στη Βρετανία, τα περιστατικά που οφείλονται σε αυτό το στέλεχος ανήλθαν στα 426. Μένει να φανεί πόσο μεταδοτική είναι και τι επιπτώσεις προκαλεί η υποπαραλλαγή.

Ακόμη, όμως, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν μιλήσει για ένα στέλεχος ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον Νορβηγικό οργανισμό δημοσίας υγείας η ΒΑ.2, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και στη Νορβηγία. Από 7 περιπτώσεις στις 4 Ιανουαρίου, 611 περιπτώσεις καταγράφηκαν στις 19 Ιανουαρίου. Για την ώρα, στην Νορβηγία επίσης δεν έχουν αποδοθεί άλλα χαρακτηριστικά στην ΒΑ.2 εκτός από το ότι φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την BA.1.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, τουλάχιστον 20 περιπτώσεις της ΒΑ.2 εντοπίστηκαν στο Ισραήλ στις 13 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχουν όμως περαιτέρω πληροφορίες ούτε από το Ισραήλ για το αν η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της όμικρον είναι πιο λοιμογόνος ή όχι. Το υπουργείο του Ισραήλ δήλωσε επίσης πως επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι όπως και με την Omiocron, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας μετά από μόλυνση με την BA.2.