«Η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης», ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ΕμβολιασμώνΜαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από σήμερα στάθηκε αφορμή για την επίκληση της φράσης του προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην οποία πλειοδότησε λέγοντας πως «το μέλλον της επόμενης γενιάς εξαρτάται από την ανεμπόδιστη εκπαίδευση».

Η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, αφού εξήρε τη μεγάλη ανταπόκριση παιδιών σχολικής ηλικίας και γονέων στο κάλεσμα για εμβολιασμό έναντι της COVID-19, προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα εμβόλια σε παιδιά και εφήβους.

Κίνδυνος διαβήτη για εφήβους με κορωνοϊό

Τριπλάσιες σχεδόν πιθανότητες για διαβήτη τύπου 1 έχουν οι έφηβοι 30 ημέρες μετά τη νόσηση με COVID-19 συγκριτικά με συνομήλικους χωρίς τη νόσο του κορωνοϊού, κατέληξε μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) που δημοσιεύεται στο Morbidity and Mortality Weekly Report. Ειδικότερα, η συχνότητα στην πρώτη ομάδα ανέρχεται σε 316 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωποέτη, ενώ στα 118 ανά 100.000 ανθρωποέτη για τη δεύτερη

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τα στοιχεία αφορούν τη σύγκριση του αριθμού διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους κάτω των 18 ετών με COVID-19, υγιείς εφήβους και ομήλικους με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις πριν την πανδημία. «Είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα αυξημένου κινδύνου για διαβήτη», υπενθύμισε για τη νόσο του κορωνοϊού.

Η Πρόεδρος προχώρησε σε περαιτέρω πληροφορίες για τα πρόσφατα ευρήματα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε πως έχει αποδειχθεί η επίδραση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα παγκρεατικά κύτταρα καθώς και η επίπτωση που μπορεί να έχουν συνυπάρχοντες παράγοντες όπως παχυσαρκία και άλλες διαταραχές του μεταβολισμού, καθώς τα παιδιά εμφάνισαν διαβητική κετοξέωση. Η διαβητική κετοξέωση αποτελεί προκαλείται από την έλλειψη ινσουλίνης με παράλληλη αύξηση στα επίπεδα των αντισταθμιστικών ορμονών. Επιπλέον, η εκδήλωση διαβήτη πιθανώς να οφείλεται και στην καθυστερημένη προσέλευση των παιδιών στα νοσοκομεία, πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε σε μια ακόμα μελέτη από το CDC σχετικά με την ασπίδα του εμβολιασμού για τα παιδιά. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer πέτυχε σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο MIS-C, της πολυσυστηματικής φλεγμονώδους νόσου ή συνδρόμου που εμφανίζεται δύο έως έξι εβδομάδες από την ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο κορωνοϊού.

Πώς εμβολιάζονται παιδιά που νόσησαν με COVID-19

Τα εμβόλια στα παιδιά είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και ανοσογόνα, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου και διευκρίνισε τι ισχύει σχετικά με τη νόσηση από κορωνοϊό και τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, για ανεμβολίαστα παιδιά και εφήβους με διαγνωσμένη COVID-19 συστήνεται η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου τρεις μήνες μετά ενώ, αν έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση πριν τη νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.

Σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε άτομα κάτω των 18 ετών, η Πρόεδρος δήλωσε πως δεν προβλέπεται για τον γενικό πληθυσμό αλλά για τα άτομα της ηλικιακής ομάδας με προβλήτα υγείας, ανοσοκαταστολή λόγω χρόνιου νοσήματος ή υπό φαρμακευτική αγωγή.

Ώθηση στους παιδικούς εμβολιασμούς

Πάνω από 37.000 παιδιά 5 έως 11 ετών έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και άλλα 73. 000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους παιδιατρικούς εμβολιασμούς που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον ώθηση δίδεται στο σκέλος της εκστρατείας της νεότερης ηλικιακής ομάδας που μετέχει στην επιχείρηση «Ελευθερία», με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα στις περιοχές με υψηλό αριθμό προγραμματισμένων ραντεβού καθώς και άνοιγμα νέων ραντεβού. «Την Παρασκευή δόθηκαν 40 χιλιάδες επιπλέον ραντεβού και τις επόμενες ημέρες θα δοθούν περισσότερα ραντεβού, κυρίως στην Αττική που εμφανίζεται να έχει περιορισμένο αριθμό ραντεβού», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Έκκληση, τέλος, εξέφρασε ξανά προς τους ιδιώτες παιδιάτρους ώστε να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, ανακοινώνοντας επιπλέον πως, για όσους συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ηλικιών 12- 17, θα μπορούν αύριο να κάνουν αίτηση για να λαμβάνουν εμβόλια και για την ομάδα 5-11 ετών, ώστε να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων.