Στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της αφρικανικής ηπείρου προσβλέπει η Αθήνα, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε Νιγηρία και Ανγκόλα. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Νιγηριανό υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Υγείας, Αντελέκε Ολορουνίμπλ Μαμόρα (Adeleke Olorunnimbe Mamora) και ανακοίνωσε τη δωρεά 907.000 εμβολίων μέσω του COVAX. Η δωρεά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνέχισης της παροχής βοήθειας από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας των επαφών του στη Νιγηρία ο κ. Δένδιας σημείωσε

«Είχα τη χαρά να επισκεφθώ σήμερα την Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας. Θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στη Νιγηρία οποτεδήποτε. Κάτι το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί αν λάβουμε υπόψη ότι η Νιγηρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική.Είχα την ευκαιρία, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να επιδώσω στην νιγηριανή πλευρά την ελληνική δωρεά, 907.000 εμβόλια κατά του COVID-19, σε εκπλήρωση της ειδικής υποχρέωσης που αισθάνεται η Ελληνική Κυβέρνηση να βοηθήσει όπου και όπως μπορεί την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αυτής απειλής.

Αλλά επίσης, υπήρχε μια σειρά από ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό των Εξωτερικών και με τον Αντιπρόεδρο της Νιγηρίας. Καταρχήν ως προς τα θέματα της ασφάλειας, τόσο της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας όσο και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Υποσαχάρια Αφρική.

Επίσης, θίξαμε θέματα που έχουν να κάνουν με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και, γενικά, με την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, με την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων, με την προετοιμασία υπογραφής μίας σειράς Πρωτοκόλλων, μετά από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψα σήμερα. Και, επίσης, να ευχαριστήσω τη νιγηριανή πλευρά για τη στήριξή της στην προσπάθεια της Ελλάδας να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΚΠΑ: Την Παρασκευή το 3o Webinar με θέμα «Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Omicron»

Μητσοτάκης για σχολεία: Με τα self test βρέθηκαν κρούσματα που διαφορετικά θα μετέδιδαν τον ιό

Οικονόμου: Τηλεκπαίδευση όπου χρειαστεί – 850 προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία