Τις αρχικές ενδείξεις πως η μετάλλαξη Omicron μπορεί να οδηγεί σε λοίμωξη με ελαφρύτερα συμπτώματα σε σύγκριση με αυτά της Δέλτα, έρχεται να αμφισβητήσει μια νέα μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησε το Imperial College του Λονδίνου. Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει, επίσης, πως άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid, δεν έχουν ιδιαίτερη προστασία έναντι της επαναλοίμωξης με το στέλεχος Omicron.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, άτομα που ασθένησαν με Covid έχουν μόλις 19% προστασία απέναντι στο νέο στέλεχος, ποσοστό που, σχεδόν, συμβαδίζει με τις δυο δόσεις εμβολίου, καθώς η ερευνητική ομάδα όρισε την προστασία στο 20%. Η ενισχυτική δόση, ωστόσο, βοήθησε σημαντικά στην αύξηση της προστασίας από την Omicron, από 55% μέχρι 80% για τις περιπτώσεις με συμπτώματα.

Παράλληλα, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι τα κρούσματα της Omicron ήταν λιγότερο σοβαρά από αυτά της Δέλτα, με βάση το ποσοστό των ασθενών που είχαν συμπτώματα ή πήγαν στο νοσοκομείο. «Η μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερη βαρύτητα από τη Δέλτα, είτε με βάση το ποσοστό των θετικών ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα είτε με βάση το ποσοστό των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη μόλυνση», δήλωσε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον ο οποίος συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση.

Η ομάδα του Imperial College συνεχίζει, λέγοντας πως ο βαθμός της σοβαρότητας των κρουσμάτων Omicron παραμένει, ακόμα, ασαφής, προσθέτοντας πως τα δεδομένα για τις νοσηλείες «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σκέρτσος: Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ πριν τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Omicron – Σκέψεις για μέτρα ενάντια στην εξάπλωσή της λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Νέα πλατφόρμα για εμβολιασμό από ιδιώτες γιατρούς σε ιατρεία και κατ’ οίκον