Την ανάγκη εμβολιασμού με τρίτη δόση προτάσσουν Βρετανοί ειδικοί μετά τις συστάσεις του CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, που υπογράμμισε πως η αναμνηστική δόση αδρανοποιεί την παραλλαγή Omicron.

Δύο δόσεις  δεν επαρκούν για να αναχαιτίσουν τη μετάλλαξη διαμηνύουν οι επιστήμονες.

Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων για τη νόσο Covid-19 παρέχουν προστασία κατά 70-75% έναντι της ήπιας νόσου από τη νέα παραλλαγή, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Σε μια ανάλυση 581 ατόμων που είχαν προσβληθεί από την Omicron, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Pfizer/BioNTech παρείχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα προστασίας έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης, σε σύγκριση με την προστασία που παρείχαν απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.

Ωστόσο, με τη χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer, η προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης έφτανε το 70-75%, ανεξάρτητα από ποιο ήταν το αρχικό εμβόλιο που έκαναν.

Τα ευρήματα αυτά είναι κάποια από τα πρώτα δεδομένα για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, εκτός των εργαστηριακών μελετών, οι οποίες έδειξαν μειωμένη προστασία έναντι της Όμικρον. Τα πρώτα δεδομένα σε «κανονικές συνθήκες» δείχνουν ότι, μολονότι η Omicron μπορεί να μειώνει σημαντικά την προστασία που παρέχουν οι αρχικές δύο δόσεις, η ενισχυτική την αποκαθιστά, σε κάποιο βαθμό.

«Αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, αλλά υποδηλώνουν ότι λίγους μήνες μετά τη δεύτερη δόση, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από την παραλλαγή Όμικρον, σε σύγκριση με τη Δέλτα», είπε η Δρ Μαίρη Ράμσεϊ, η επικεφαλής του τμήματος Ανοσοποίησης της UKHSA.

Σύμφωνα με τη Ράμσεϊ, ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρότερης νόσου μειώνεται σημαντικά μετά την αναμνηστική δόση και για αυτό κάλεσε όλους τους πολίτες «να κάνουν την ενισχυτική δόση εάν είναι επιλέξιμοι».

Η UKHSA εκτιμά ότι, με βάση την τρέχουσα τάση, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η Οmicron θα ευθύνεται για πάνω από το 50% όλων των μολύνσεων στη Βρετανία.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει, λέει ο Γαλιατσάτος του Johns Hopkins

Δεν υπάρχουν VIP για τους γιατρούς στο κρεβάτι του πόνου, ξεκαθαρίζει η Παγώνη

Moderna: Φέρνει εμβόλιο «τρία σε ένα»: «Χτυπά» ταυτόχρονα κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό