Κάθε χρόνο χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που πολεμούν για τη ζωή τους και κάποιοι από αυτούς νικούν τον καρκίνο του πνεύμονα. Τους ανθρώπους αυτούς τους λέμε ήρωες. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τη στήριξη της Johnson & Johnson μας καλεί να πάρουμε μια «ΑΝΑΖΑ ΖΩΗΣ», και μην γίνουμε αυτός ο ήρωας ποτέ. Μέσα, λοιπόν, από μία στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υγεία του πνεύμονα, η κοινωνική πρωτοβουλία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ», προάγει τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και της διακοπής καπνίσματος.

Με αφορμή το μήνα Νοέμβριο που είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του πνεύμονα, ενισχύονται οι δράσεις της «ΑΝΑΣΑΣ ΖΩΗΣ», που μας προτρέπει να κάνουμε την πιο σοβαρή κίνηση προστασίας των πνευμόνων μας, η οποία δεν είναι άλλη από τη διακοπή του καπνίσματος. Παράλληλα, επισημαίνει την προτεραιότητα που πρέπει να δίνουμε στον προληπτικό προσυµπτωµατικό έλεγχο της υγείας µας, μέσα από την απαραίτητη εξέταση που αποκαλύπτει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι πνεύμονές μας.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο με τις 8 στις 10 περιπτώσεις να οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ μόνον το 19% ανιχνεύεται έγκαιρα. Όταν όμως γίνει έγκαιρη διάγνωση, αυξάνεται έως και 20 φορές το ποσοστό επιβίωσης του ασθενούς και αυτό επειδή οι θεραπευτικές επιλογές είναι περισσότερες.

Με φόντο αυτά τα στοιχεία η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μας παροτρύνει να μην γίνουμε ήρωες. Στην ενημερωμένη ιστοσελίδα www.anasa-zwis.gr μας θυμίζει ότι κάθε χρόνο χιλιάδες συνάνθρωποί μας μάχονται με τον καρκίνο του πνεύμονα και κάποιοι από αυτούς – οι ήρωες – καταφέρνουν να νικήσουν την νόσο.

Αυτόν ακριβώς τον ηρωισμό μας καλούν οι επιστήμονες να αποφύγουμε. Δεν χρειάζεται να γίνουμε αυτοί οι ήρωες, δεν χρειάζεται να έρθουμε αντιμέτωποι με τον καρκίνο του πνεύμονα. Αντιθέτως μπορούμε όλοι να πάρουμε συνειδητά μια ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ!

«Σταμάτησε το κάπνισμα σήμερα, κάνε την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα και συνέχισε να ζεις σαν ένας υγιής, ξένοιαστος άνθρωπος» μας παροτρύνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της Johnson & Johnson.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

 

Μια πρωτοβουλία που σώζει ζωές
Η κοινωνική πρωτοβουλία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη στήριξη της Johnson & Johnson, αποτελεί μία εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης που σκοπό έχει τη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα, καθώς και την καθιέρωση μίας διαδικασίας πρώιμου ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα χαρακτηρίζεται συχνά από απουσία συμπτωμάτων ή ήπια μόνο συμπτώματα μέχρι να ανακαλυφθεί. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ασθενών είναι σε προχωρημένο στάδιο όταν εμφανίζουν συμπτώματα και γι’ αυτό η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προσδοκά ότι τα προγράμματα πρώιμης ανίχνευσης θα αλλάξουν την πορεία της νόσου τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό η «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» προάγει την έγκαιρη διάγνωση και τη διακοπή του καπνίσματος. Αναζητήστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εκστρατεία ενημέρωσης, καθώς και για τον τρόπο που μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία των πνευμόνων σας μπαίνοντας στο site www.anasa-zwis.gr

Δύο βήματα ζωής
Ας πάρουμε λοιπόν μια ανάσα ζωής και ας προστατεύσουμε τους πολύτιμους πνεύμονές μας κάνοντας δύο απλά βήματα.

Το πρώτο είναι να απευθυνθούμε στο γιατρό μας και να κάνουμε την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Σκοπός της εξέτασης είναι η ανεύρεση μικρών περιφερικών πνευμονικών σκιάσεων σε πρώιμο στάδιο,με στόχο την έγκαιρη και ριζική αντιμετώπιση σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου του πνεύμονα.

Το δεύτερο βήμα είναι να διακόψουμε το κάπνισμα. Κάθε λογής κάπνισμα. Ένα χρόνο μετά τη διακοπή ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου μειώνεται στο μισό, ενώ μια δεκαετία μετά και o κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό, σε σχέση με τους καπνιστές.

Για την επιτυχία της διακοπής χρειαζόμαστε βοήθεια και τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο καλύτερος τρόπος διακοπής καπνίσματος είναι η συμβουλευτική, σε συνδυασμό με τη φαρμακoθεραπεία.

Επίσης στη χώρα μας λειτουργούν πιστοποιημένα ιατρεία διακοπής καπνίσματος τα οποία παρέχουν συμβουλευτική είτε ατομικά είτε σε ομάδες. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία διαθέτει Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.denkapnizo.org/

Το όραμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι να πάρουν οι Έλληνες πολίτες μια «Ανάσα ζωής» και να γίνει η Ελλάδα η χώρα με τους λιγότερους θανάτους από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ας κλείσουμε λοιπόν σήμερα το ραντεβού μας για την εξέταση υγείας των πνευμόνων και ας κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα που θα δώσουν στους πνεύμονές μας την πιο βαθιά ανάσα ζωής.

Επισκεφτείτε το website www.anasa-zwis.gr και μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία.

Ας δεσμευτούμε όλοι να μη γίνουμε ήρωες αλλά ζωντανοί, υγιείς άνθρωποι που χαίρονται τη ζωή τους με τις οικογένειες και τους φίλους τους.