Ψυχραιμία και εμβολιασμό συνέστησαν  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέουςμετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, για την οποία οι επιστήμονες χρειάζονται χρόνο, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας που εμφανίζει σε περιπτώσεις παραλλαγών, παραμένει ασπίδα προστασίας.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για τη χορήγηση εμβολίων σε παιδιά 5-11 ετών. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, η Pfizer δεν μπορεί να παραδώσει τις δόσεις (που είναι το 1/3 που χορηγούνται σε μεγαλύτερα άτομα) πριν τις 20 Δεκεμβρίου.

«Το άλφα και το ωμέγα στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, που κατετάγη στα στελέχη ανησυχίας. Η αντίδραση του ΠΟΥ για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία, δεδομένου ότι και ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να χαθεί σε επιδημίες είναι πολύτιμος.

Οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις. Το πρώτο ερώτημα αφορά τη μεταδοτικότητα, που αναμένεται να είναι αυξημένη. Στην περιοχή που εντοπίστηκε, ο ρυθμός αναπαραγωγής εκτινάχθηκε στο 2, γεγονός που δείχνει ότι επικράτησε της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, ο μικρός αριθμός ασθενών, με νεαρή ηλικία δεν έδειξε κάτι τέτοιο.  Και βέβαιο είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και επαναλοιμώξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», είπε.

Επομένως ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, ειδικά στα άτομα υψηλής προτεραιότητας. «Βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη» εφόσον δοθούν εμβόλια και σε κράτη που ακόμη δεν έχουν πρόσβαση, επισήμανε, τονίζοντας ότι μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός.

Αναμένεται γνωμοδότηση για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών

Το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ σε παιδιά 5-11 ετών, σε δοσολογία 1/3 της δόσης που δίνεται στους μεγαλύτερους. Η μελέτη αποτελεσματικότητας από τη λοίμωξη μετά την έκθεση έδειξε ότι από τα 2.000 παιδιά, που δεν είχαν περάσει λοίμωξη τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί, νόσησαν τρία, όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Από τα 663 που πήραν εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει στο 90,7% ενώ οι παρενέργειες ήταν ήπιες. Γι’ αυτό και ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγησή του.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το εμβόλιο θα έρθει και στη χώρα μας. Η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα στοιχεία και με συμπλήρωση των δεδομένων που αναμένονται από χώρες που έχουν προηγηθεί, θα γνωμοδοτήσει αναλόγως για το εμβόλιο και στη χώρα μας.

Η παραλλαγή Όμικρον μας υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης, υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα και τέλος να θυμηθούμε την υποστήριξη της διαθεσιμότητας των εμβολίων για χώρες που περιμένουν εμβόλια.

To 74,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως το 79,2% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 74,6% του ενήλικου πληθυσμού έναντι 77% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ.

Το 40% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης έχει εμβολιαστεί, ενώ 25,4% έχουν προγραμματίσει τρίτη δόση. Έτσι συνολικά το 65% των δικαιούχων της τρίτης δόσης έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 2.000 εμβολιαστικά κέντρα. Καθημερινά τον Δεκέμβριο θα μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 100.000 άτομα, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους που προανήγγειλε αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών το επόμενο διάστημα. Συνεχώς προστίθενται νέα ραντεβού. Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις που επιχειρούν ήταν κατά πολύ περισσότερες απ’ ότι τον Μάιο, οπότε και είχαν σημειωθεί ρεκόρ εμβολιασμών. Στις γιορτές, αργία θα είναι στις 25 και 26 Δεκεμβρίου αλλά και την Πρωτοχρονιά, ενω΄εντός του Δεκεμβρίου θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού και τις Κυριακές.

Το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά δεν μπορεί να είναι διαθέσιμο πριν τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας, το νωρίτερο. «Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για να τεκμηριώσουμε την απόφασή μας» διευκρίνισε η κυρία Θεοδωρίδου, ερωτηθείσα για το εάν θα προκριθούν παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου επιμένει ότι το ελάχιστο όριο είναι οι έξι μήνες. «Δεν έχει υιοθετηθεί αυθαίρετα», καθώς έχουν αξιολογηθεί τα επίπεδα αντισωμάτων και η πιθανότητα επαναλοίμωξης. Ωστόσο οι απόψεις μπορούν να μεταβληθούν με βάση τα νεώτερα επιστημονικά στοιχεία.

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Περιμέναμε μια νέα παραλλαγή – Ήπια τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με Όμικρον» λένε στη Νότια Αφρική

Η Μαγκνταλένα Άντερσον επανεξελέγη πρωθυπουργός στη Σουηδία και ελπίζει ότι θα μείνει στο αξίωμα πάνω από… οκτώ ώρες

Εγκρίθηκαν οι μελέτες για Τμήμα του Πάρκου στο Ελληνικό, τις πράσινες διαδρομές σε Τοσίτσα και Ζωσιμαδών και τη Βασιλίσσης Όλγας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τι

Ειδήσεις σήμερα:

Τα 3 σχετικά καλά και το κακό σενάριο για την Omicron από τον Ηλία Μόσιαλο, που προτρέπει: «Τρέξτε για την 3η δόση»

Στα 6.677 τα νέα κρούσματα – 657 οι διασωληνωμένοι, 104 θάνατοι

Πάνε για σύνοδο κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ για την μετάλλαξη Omicron