Στον «χορό» των κρατών που προχωρούν στην επιβολή έκτατων ταξιδιωτικών περιορισμών μπαίνουν και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ειδική ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες σε μια προσπάθεια να ανακόψει της διασπορά της μετάλλαξης Omicron που κρίνεται πολύ ανησυχητική και μεταδοτική σύμφωνα με κορυφαίους υγειονομικούς φορείς.

Οι χώρες που θα μπουν στην «κόκκινη λίστα» ύστερα από σχετική ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν θα είναι οι Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Ναμίμπια, Λεσότο, Σουαζιλάνδη, Μοζαμβίκη και Μαλάουι.

Η απόφαση λαμβάνεται ύστερα από συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων και του λοιμωξιολόγου Άντονι Φάουτσι.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής, όπως ανακοίνωσε η σλοβενική προεδρία της ΕΕ.

Σε ανάρτηση στο Twitter, η σλοβενική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες-μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες, στις οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή Omicron.

Η σύσταση της Κομισιόν δεν ήταν δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους.

Ωστόσο, υιοθετήθηκε από τις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης.