Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα ότι άνω του 90% των 3,5 εκατομμυρίων ομοσπονδιακών υπαλλήλων, τους οποίους αφορά μια προεδρική εντολή για εμβολιασμό κατά της Covid-19, έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ενόψει της λήξης της προθεσμίας σήμερα.

Συνολικά, η αμερικανική διοίκηση θεωρεί πως το 95% των ομοσπονδιακών υπαλλήλων έχει συμμορφωθεί με την προϋπόθεση είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους, είτε να έχουν καταθέσει αίτημα εξαίρεσης για θρησκευτικούς λόγους ή λόγους υγείας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν στο Reuters τον συνολικό αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων ομοσπονδιακών υπαλλήλων, όμως είπαν πως η «συντριπτική πλειοψηφία» του 90% έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσαν σήμερα στο Twitter τα στοιχεία που πρώτο μετέδωσε νωρίτερα το Ρόιτερς.

Οι αριθμοί υποδεικνύουν σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σε σύγκριση με τον αμερικανικό πληθυσμό ως σύνολο και υπογραμμίζουν την προσπάθεια της διοίκησης προκειμένου κάθε Αμερικανός να εμβολιαστεί, με στόχο να τεθεί υπό έλεγχο η Covid-19.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν πως οι τελικοί αριθμοί θα αλλάξουν, καθώς οι υπάλληλοι συνεχίζουν να υποβάλουν τα σχετικά πιστοποιητικά έως τη λήξη της προθεσμίας αργότερα σήμερα και διότι όλες τις καταθέσεις εγγράφων δεν τις έχουν ακόμη επεξεργαστεί. Εντούτοις, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πιθανόν 175.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι ενδεχομένως δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες.

Η αμερικανική διοίκηση επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιδιώξει αμέσως να θέσει σε διαθεσιμότητα ή να απολύσει ανεμβολίαστους υπαλλήλους. Αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμη δεν θα επηρεάσει τις μετακινήσεις της εορταστικής περιόδου ή τη λειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών.

«Ήδη το 95% των υπαλλήλων (της αμερικανικής διοίκησης) έχει συμμορφωθεί με την προϋπόθεση εμβολιασμού που έχει θέσει ο πρόεδρος. Δεν καταγράφεται αναστάτωση που να σχετίζεται με την ανάγκη αυτή. Θα αποφύγουμε τις όποιες διαταραχές που σχετίζονται με την Covid μέσω των εμβολιασμών…», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέβιν Μούνιοζ.

Η διοίκηση Μπάιντεν έχει καθορίσει πως το 99% των εργαζομένων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σχεδόν το 98% της Αρχής Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων και σχεδόν το 93% της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών έχει συμμορφωθεί με τα προαπαιτούμενα εμβολιασμού και εξαίρεσης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι ίδιοι προσθέτουν πως σχεδόν το 99% των εργαζομένων στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έχει επίσης συμμορφωθεί.

Η εντολή περί εμβολιασμού που εξέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο δεν καλύπτει τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στον δικαστικό, νομοθετικό τομέα ούτε στα αμερικανικά ταχυδρομεία.

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που δεν θα έχουν συμμορφωθεί, οι υπηρεσίες τους θα πρέπει να ξεκινήσουν «μια σύντομη περίοδο εκπαίδευσης και συμβουλευτικής» που θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Εάν οι εργαζόμενοι δεν «επιδεικνύουν πρόοδο προς το να εμβολιαστούν πλήρως», αυτό «θα το ακολουθήσει μια σύντομη περίοδος διαθεσιμότητας», όχι άνω των 14 ημερών. Εάν ένας εργαζόμενος κάνει την πρώτη δόση, η υπηρεσία του θα σταματά κάθε πειθαρχική κύρωση.