Περισσότερα από 75.000 ραντεβού για πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχουν κλειστεί το τελευταίο 48ωρο, επιτρέποντας μικρή αισιοδοξία στους αρμόδιους της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον ρυθμό ενίσχυσης του τείχους ανοσίας, που προχωρά δραματικά αργά τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις εκκλήσεις των επιστημονικών και υγειονομικών φορέων προς τους πολίτες, ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, να σπεύσουν να θωρακιστούν έναντι της λοίμωξης covid-19.

Μάλιστα, τα περισσότερα νέα ραντεβού προγραμματίζονται σε εμβολιαστικά κέντρα της βόρειας Ελλάδας, η οποία βρίσκεται τον τελευταίο μήνα στη δίνη της επιδημίας. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της πλατφόρμας envolio.gov.gr, η εκτίναξη των μολύνσεων στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου καταγράφονται σχεδόν το 40% των ημερήσιων διαγνώσεων και συνακόλουθα το ρεύμα των ασθενών προς τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται πλέον περισσότεροι από 1.300 ασθενείς, έδωσαν σημαντική ώθηση στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, τόσο στην «κατακόκκινη» εδώ και εβδομάδες περιοχή όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια.

Τα άτομα νέας ηλικίας «οδηγούν» την κούρσα των εμβολιασμών, καθώς σχεδόν το 50% των νέων ραντεβού κλείνεται από πολίτες ηλικίας 18-49 χρόνων. Στις ηλικιακές ομάδες των ατόμων άνω των 50 χρόνων, η πλειονότητα των νέων ραντεβού αφορά εκείνους έως 65 χρόνων, με τα ποσοστά εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες να έχουν καθηλωθεί. Οι ειδικοί διαπιστώνουν με ικανοποίηση τα καλά αντανακλαστικά των ατόμων νέας και παραγωγικής ηλικίας απέναντι στον σαφή λόγο και στα επιστημονικά επιχειρήματα για την αξία του εμβολιασμού τους.

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, που είχε ανοίξει η πλατφόρμα τον περασμένο Ιούνιο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου καλούσε τους νέους να εμβολιαστούν αφενός για να θωρακιστούν οι ίδιοι και να συνεχίσουν κανονικά την εργασιακή, κοινωνική και οικογενειακή ζωή τους με ασφάλεια, αφετέρου για να προστατεύσουν τους οικείους τους, που ήταν σε ευάλωτη θέση.

Τη θετική εικόνα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για την εμβολιαστική εκστρατεία – και για την οποία όλοι εύχονται να συνεχιστεί αναλόγως- παρουσίασε στην αρχή της εβδομάδας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αρμόδιος για την «Ελευθερία», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με αυτή, το επταήμερο που είχε προηγηθεί, δηλαδή μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, είχαν κλειστεί 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης, αυξημένα κατά 185% σε σύγκριση με εκείνα που είχαν κλειστεί το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Συνολικά δηλαδή από την αρχή του μήνα έχουν κλειστεί 250.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό, τα οποία πραγματοποιούνται πολύ γρήγορα, ακόμη και σε ένα 24ωρο, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την προστασία ισάριθμων πολιτών.

Χθες διενεργήθηκαν 14.872 εμβολιασμοί πρώτης δόσης και άλλοι 6.763 δεύτερης δόσης. Πλέον έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 6.431.871 πολίτες.

Επίσης, από την αρχή Νοεμβρίου μέχρι χθες κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αυξημένα κατά 200% σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της τελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά την επαναληπτική δόση, το άνοιγμα της πλατφόρμας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα από τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρονικού διαστήματος για τη διενέργειά της, δηλαδή είτε εξάμηνο για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, Pfizer, Moderna, είτε δύο μήνες για όσους έχουν λάβει το μονοδοσικό Johnson&Johnson, για το οποίο έγραψε χθες το protothema.gr, αναμένεται να δώσει επίσης σημαντική ώθηση στους εμβολιασμούς.