Μία επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας πρόκειται να προχωρήσει στη σύναψη κατηγορητηρίου για μαζικές ανθρωποκτονίες πολιτών κατά του προέδρου της χώρας Ζαϊχ Μπολσονάρου. Σύμφωνα με την επιτροπή ο πρόεδρος της Βραζιλίας άφησε σκόπιμα να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός ενώ απέτυχε να δημιουργήσει ανοσία της αγέλης.

Αποσπάσματα της έκθεσης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τους New York Times αναφέρουν ότι υπάρχουν κατηγορίες ποινικού χαρακτήρα κατά 69 ατόμων ανάμεσα στα οποία βρίσκονται ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, τρεις γιοι του καθώς και πολλοί πρώην και νυν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι κατηγορίες βρίσκονται σε μία έκθεση 1.200 σελίδων και αφορούν το θάνατο 300.000 από τους μισούς νεκρούς από κορωνοϊό. Παράλληλα παροτρύνουν τις αρχές της χώρας να οδηγήσουν στη φυλακή τον πρόεδρο Ζαϊχ Μπολσονάρου.

Ο κεντρώος γερουσιαστής Ρενάν Καλχέιρος, κύριος συγγραφέας της έκθεσης σε συνέντευξή του τόνισε ότι «πολλοί από αυτούς τους θανάτους ήταν δυνατόν να αποφευχθούν». «Είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι είναι υπεύθυνος (σ.σ Μπολσονάρου) για την κλιμάκωση της σφαγής».

Προς ώρας κανείς δεν γνωρίζει εάν η συγκεκριμένη αναφορά θα οδηγήσει σε ποινικές διώξεις. Υπενθυμίζεται πως από την αρχή της πανδημίας ο Μπολσονάρου ενθάρρυνε τις μαζικές συγκεντρώσεις ενώ αποθάρρυνε τη χρήση μάσκας. Παράλληλα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος τάσσεται κατά του εμβολίου ενώ ουκ ολίγες φορές έχει επιτεθεί σε όσους τον  αποκαλούν «ανεύθυνο».

Την ίδια ώρα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αφού επέκρινε την έρευνα απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του είπε: «Γνωρίζατε ότι κατηγορήθηκακ σήμερα για ανθρωποκτονίες;» Λίγο αργότερα αποκάλεσε «βρώμικο» τον γερουσιαστή Καλχέιρος.