Ο Καρκίνος του Ήπατος είναι ο 6ος κατά σειρά εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως και ο 3ος πιο θανατηφόρος, συνήθως ως απόρροια των μακροπρόθεσμων επιδράσεων της ιογενούς ηπατίτιδας. Παρόλη τη μεγάλη του επικινδυνότητα, εντούτοις δεν έχει τύχει ανάλογης προσοχής από το κοινό και η ενημέρωση δεν είναι επαρκής. Ως αποτέλεσμα, οι παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια παραμένουν άγνωστοι τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» υλοποιεί και τη φετινή χρονιά την επιτυχημένη ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Ήπατος «Το συκώτι σου δουλεύει για Σένα! Βοήθησέ το κι εσύ!», με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ) και την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), με στόχο την ενημέρωση κυρίως του γενικού πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου, υπογραμμίζοντας το καίριο μήνυμα για έγκαιρη εξέταση, ιδίως για τις ομάδες υψηλού ρίσκου.

Βασικός πυλώνας της εκστρατείας είναι ένα βίντεο σε μια ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα που παρέχει όλες τις πληροφορίες της νόσου στον επισκέπτη, οι δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος, καθώς και υπαίθρια δρώμενα σε αστικά κέντρα όλης της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όπως αυτό στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος και ώρες 11:00 π.μ. με 15:00 μ.μ., για την έγκαιρη πρόληψη της νόσου και την αποτροπή των συνεπειών της.

«Και τη φετινή χρονιά, συνεχίζουμε με τον ίδιο ζήλο την ενημερωτική καμπάνια για τον Καρκίνο του Ήπατος, ενός καρκίνου που δυστυχώς εξακολουθεί να υπολείπεται σοβαρά δημοσιότητας. Η ευρεία αναγνώριση της καμπάνιας κατά την περσινή χρονιά, με πάνω από 60.000 επισκέψεις χρηστών στον ιστότοπο, καθώς και οι διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων που προσέγγισαν το Σύλλογο μέσω αυτής, με πάνω από 500 τηλεφωνικές κλήσεις, πιστοποιούν εμπράκτως την ανάγκη μιας καθολικής ενημέρωσης, τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και των ομάδων υψηλού κινδύνου» σημειώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» κ. Γιώργος Καλαμίτσης.