Τα κενά της διαδικασίας πιστοποίησης θεραπευτών και θεραπευτικών χώρων της Ειδικής Αγωγής καθώς και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταδεικνύει με επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ).

«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί εφαρμογή του νόμου και πρέπει να υπάρχει, αλλά με επιστημονικά πρωτόκολλα και επιστημονική τεκμηρίωση» αναφέρει ο ΠΣΕ, επισημαίνοντας ωστόσο πως και τα δύο αυτά στοιχεία λείπουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ειδικών θεραπειών και γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι εργοθεραπευτές, αλλά ο ΕΟΠΥΥ, «ο οποίος κατάφερε να φτιάξει ένα παράρτημα με το οποίο διαφωνεί κάθετα η θεραπευτική και ιατρική κοινότητα». Ο Σύλλογος καταλογίζει στον ΕΟΠΥΥ ότι πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το παράρτημα της Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και έφτιαξε ένα «βολικό» (για τον Προϋπολογισμό) παράρτημα.

Ακόμα όμως και στην εφαρμογή αυτής της συνταγογράφησης υψώθηκε επιπλέον πρόσκομμα: η Ελεγκτική Επιτροπή. Με απόφαση του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος όρισε τον περασμένο Φεβρουάριο πως οι ιατρικές γνωματεύσεις θα προωθούνται για έλεγχο και έγκριση προς τους Ελεγκτές Ειδικής Αγωγής στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και όχι στους ελεγκτές των δημόσιων δομών, π.χ. στα κατά τόπους ΙΚΑ. Έτσι, όλο αυτό το διάστημα οι υπάλληλοι των ΠΕΔΙ παραλαμβάνουν τις χειρόγραφες γνωματεύσεις -που συνήθως είναι πολυσέλιδες- από τους γονείς και στη συνέχεια πρέπει να τις αποστέλλουν για έγκριση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eidikestherapies@eopyy.gov.gr προκειμένου αυτές να εξεταστούν από τους Ελεγκτές Ειδικής Αγωγής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους εργοθεραπευτές, η Ελεγκτική Επιτροπή «μπορεί να κάνει διάγνωση διαδικτυακά, αλλάζοντας ακόμα και τους κωδικούς αναφοράς του θεράποντος πιστοποιημένου ιατρού (θεωρώντας τον τουλάχιστον ανεπαρκή επιστημονικά και όχι μόνο), αμφισβητώντας ακόμη και το πρωτόκολλο του ΕΟΠΥΥ».

Ο ΠΣΕ καταλογίζει στον Οργανισμό πως με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και εγκυκλίους του φέρνει σε απόγνωση τους ασφαλισμένους. Το ygeiamou.gr είχε αποκαλύψει πως εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με ιατρικές γνωματεύσεις, έχουν «χαθεί» στη διαδρομή προς τον παραλήπτη τους, δηλαδή την κεντρική υπηρεσία με τους Ελεγκτές Ειδικής Αγωγής του ΕΟΠΥΥ. Και οι ίδιοι οι υπάλληλοι των ΠΕΔΙ έχουν αναφέρει αρμοδίως πως το σύστημα δεν ήταν έτοιμο να δεχθεί τον όγκο των mail με τα σημαντικά ιατρικά δεδομένα των ασφαλισμένων και ζητούσαν περαιτέρω οδηγίες. Ενώ και οι γονείς, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και τις αποζημιώσεις των θεραπειών ειδικής αγωγής.

Εργοθεραπευτές: Πάγια πρότασή μας η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για θεραπευτές και θεραπευτικούς χώρους είναι πάγια πρότασή μας από το 2016, υποστηρίζουν οι εργοθεραπευτές. «Πιστοποίηση που θα αφορά θεραπευτές και θεραπευτικούς χώρους (μετά τη διαδικασία άδειας λειτουργίας για την οποία έχουμε καταθέσει προτάσεις από το 2017), μέσα από πλατφόρμα για την ειδική αγωγή (και όχι σε πλατφόρμα παρόχων σε σύμβαση) και θα περιέχει ακόμα και την εταιρική μορφή των δραστηριοποιούμενων στο χώρο των ειδικών θεραπειών» αναφέρουν στην επιστολή τους.

Προσθέτουν ακόμη πως με τον νόμο 4461/28-03-2017, οπότε συστάθηκε ο ΠΣΕ-ΝΠΔΔ, όλοι οι εργοθεραπευτές που εργάζονται στην ελληνική επικράτεια πρέπει να είναι ενεργά μέλη του. Αρκεί λοιπόν μια επικαιροποιημένη βεβαίωση (δημόσιο έγγραφο) εγγραφής του συλλόγου μας για να πιστοποιήσει τη νομιμότητα παροχής εργοθεραπείας στην ελληνική επικράτεια, αποφεύγοντας φαινόμενα αντιποίησης επαγγέλματος. «Πραγματικά, έγινε κανένας έλεγχος ποτέ για την εγκυρότητα αυτών των δεδομένων, ειδικά για τις εταιρικές μορφές που υπάρχουν στο χώρο των ειδικών θεραπειών;» θέτουν το ερώτημα στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ οι εργοθεραπευτές.