Χειμερινά σχέδια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, που τόνισε ότι στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερα lockdown.

Μάσκες, τηλεργασία, ακόμη και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούσαν να επανέλθουν, στο πλαίσιο του χειμερινού πλάνου. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια εργαλειοθήκη από σκληρά μέτρα, που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή, εφόσον υπάρξει νέα έξαρση των μολύνσεων.

Μιλώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι το σχέδιο «θα μας δώσει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη για να μην επιστρέψουμε στα lockdown του παρελθόντος». Ωστόσο, οι κορυφαίοι επιστημονικοί του σύμβουλοι Κρις Γουίτι και Πάτρικ Βάλανς προετοίμασαν τους Βρετανούς για έναν σκληρό χειμώνα. «Έρχεται ο χειμώνας και οι πολίτες θα πρέπει να το πάρουν στα σοβαρά» είπε ο καθηγητής Γουίτι, που κάλεσε τους αντιεμβολιαστές που διασπείρουν την παραπληροφόρηση «να ντρέπονται».

Τι προβλέπει το Σχέδιο A’

Στο Σχέδιο Α’ η κυβέρνηση εστιάζει στα εμβόλια, τα τεστ, την ιχνηλάτηση και τους συνοριακούς ελέγχους. Παράλληλα, θα δοθεί ενίσχυση πέντε δισεκατομμυρίων λιρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ θα γίνει και καμπάνια για τα εμβόλια κατά της γρίπης.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο εθνικό lockdown, κάτι που εξαρτάται από το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων. Παράλληλα, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για εσωτερικούς χώρους, όπως τα νυχτερινά κλαμπ και οι παμπ.

Τι προβλέπει το σχέδιο B’

Στο σχέδιο Β’ προβλέπονται πιο σκληρά μέτρα. Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση και τα κρούσματα ξεφύγουν εκτός ελέγχου.

«Έχουμε δει πόσο γρήγορα ο ιός προσαρμόζεται και αλλάζει, οπότε έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο Β με επείγοντα μέτρα το οποίο θα ενεργοποιήσουμε μόνο αν χρειαστεί και υποστηριχθεί από στοιχεία για να προλάβουμε τυχόν αβάσταχτη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» είπε.

Τα μέτρα προβλέπουν τη χρήση της μάσκας σε μέρη με συνωστισμό και την ανάγκη πρόληψης, καθώς και την ενίσχυση της τηλεργασίας. Παράλληλα, θα μπορούσε να υπάρξει επαναφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, κυρίως σε εσωτερικούς χώρους με πάνω από 500 άτομα και σε ανοιχτούς χώρους με πάνω από 1.000 άτομα.