Σαφάρι ελέγχων ξεκινά τη Δευτέρα και για τους επόμενους επτά μήνες, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας με διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.

Οι προετοιμασίες για την μετάβαση στη χειμερινή κανονικότητα τις τελευταίες μέρες είναι πυρετώδεις, καθώς για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν διά ζώσης, ενώ θα συνυπάρξουν ταυτόχρονα μετά από καιρό (δηλαδή την ανάπαυλα του καλοκαιριού) εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι σε κοινούς χώρους.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σχεδόν επιβάλλει η τριπλή διάσταση των νέων μέτρων, καθώς τίθενται σε εφαρμογή περιορισμοί και κανόνες είτε μόνο για εμβολιασμένους, είτε μόνο για ανεμβολίαστους, αλλά και για την παρουσία αμφότερων σε χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, απαιτώντας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μεγάλη εγρήγορση για την πιστή τήρηση των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται στους κλειστούς χώρους, αλλά και σε εκείνα τα σημεία που θα λειτουργήσουν μετά από σχεδόν δύο χρόνια με όρους σχετικής μαζικότητας, όπως είναι τα γυμναστήρια, τα γήπεδα και βεβαίως τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Στο πεδίο της ψυχαγωγίας, άλλωστε, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς κινητοποιεί και η πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους, αλλά και η αθρόα προσέλευση του νεανικού κοινού, αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού. Παρότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες κατά την παραμονή τους σε σημεία μαζικού ενδιαφέροντος, όπως εμπορικά καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακόμη πιο τεταμένη θα πρέπει να είναι η προσοχή των πολιτών σε χώρους παράλληλης συνύπαρξης εμβολιασμένων και μη, καθώς οι καιρικές συνθήκες δε φαίνεται να ευνοούν την παραμονή σε εξωτερικό χώρο, για όσους επιθυμούν να ψυχαγωγηθούν ή να αθληθούν. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι καλούνται να συνυπάρξουν σε χώρους Τέχνης και ψυχαγωγίας, αλλά και στα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα, υποχρεωτικά είναι από τη Δευτέρα δύο rapid test αντιγόνου την εβδομάδα για όσους απασχολούνται ως:

· εκπαιδευτικοί

· ακαδημαϊκοί,

· εργαζόμενοι σε τουρισμό,

· εργαζόμενοι σε εστίαση,

· εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Το κόστος για καθένα από τα τεστ ανέρχεται σε 10 ευρώ με επιβάρυνση του εργαζόμενου και θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ιατρικά διαγνωστικά κέντρα. Απαραίτητη θα είναι και η επίδειξη της ψηφιακής βεβαίωσης αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή τις εκπαιδευτικές Αρχές.

Την ίδια ώρα, μεγαλύτερο εύρος πολιτών θα μπορούν να επισκέπτονται το φετινό χειμώνα χώρους Τέχνης, καθώς είναι οι μόνοι που θα μπορούν να συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και μη. Αναλυτικά, σε κλειστούς χώρους

θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε:

· εμβολιασμένους,

· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και

· ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ, όπως και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα πραγματοποιείται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.

Παράλληλα, οι παραπάνω επιχειρήσεις -κατ’ εξαίρεση το φετινό χειμώνα- θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν στο 100% τη χωρητικότητά τους.

Επιπλέον, στα κλειστά γυμναστήρια και στα αθλητικά σωματεία θα μπορούν να μπαίνουν:

· εμβολιασμένοι,

· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και

· ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα, αν κάποια αθλητικά σωματεία ή γυμναστήρια επιθυμούν να λειτουργήσουν μόνο με πελάτες που έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν βεβαίωση νόσησης, να κάνουν χρήση του 100% της χωρητικότητάς τους.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 9,48% οι θάνατοι στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 202 σε σχέση με το 2020

Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές, λόγω των συστηματικών ελέγχων

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Σταθερό παραμένει το ιικό φορτίο των λυμάτων