Πλήρως εμβολιασμένος είναι ένας ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, με τον Νίκο Καπραβέλο να σημειώνει πως δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για έναν 70χρονο που είχε εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer, ο οποίος κόλλησε κορωνοϊό και πλέον νοσηλεύεται με βαρύτατη πνευμονία.

Η διασπορά είναι μεγάλη, προειδοποίησε ο κ. Καπραβέλος, τονίζοντας πως τρεις συνεργάτες του, πλήρως εμβολιασμένοι, κόλλησαν επίσης τον ιό στις διακοπές.

«Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι το πρώτο περιστατικό που βλέπει το νοσοκομείο μας από την έναρξη των εμβολιασμών. Έχει βαρύτατη πνευμονία. Δεν έχουμε το προφίλ του στελέχους. Ήδη, έκλεισε χθες η εφημερία με αύξηση των εισαγωγών. Είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer, έχουν περάσει οι 14 μέρες. Δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων προστατεύει τους εννέα από τους δέκα. Κι αυτό είναι επιβεβαιωμένο. Το γεγονός ότι βλέπουμε έναν πλήρως εμβολιασμένο στις Μονάδες μας ανησυχεί βαθύτατα. Ο εμβολιασμός προστατεύει, αλλά το περιστατικό αυτό δείχνει τη δυναμική της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Αυτό επιβεβαιώνει, κατά τον κ. Καπραβέλο, και το γεγονός ότι «οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να… πανηγυρίζουν, δεν συμφωνώ με την χαλαρότητα που υπάρχει αυτή την στιγμή. Δεν είναι μόνο αυτός που δίνει μάχη για τη ζωή του». Τα μέτρα ατομικής προστασίας και η αποφυγή συνωστισμού είναι κρίσιμα και για τους εμβολιασμένους σε αυτή τη φάση του τέταρτου κύματος, υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος από την πλευρά του είπε πως καλύτερα να είναι εμβολιασμένος κάποιος, όταν συναντηθεί με τον ιό.

«Τα εμβόλια δημιουργούν άμυνα σε ένα 88% από όσους έχουν εμβολιαστεί. Από τα 5 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων, το 1/10 έχει πιθανότητα να κάνει πυρετό και ένα πολύ μικρότερο ποσοστό έχει πιθανότητα να βρεθεί στα χέρια του κ. Καπραβέλου. Στο 25% των ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών και οι οποίοι κάποια στιγμή θα συναντηθούν με τον ιό, το ποσοστό δεν θα είναι 10%, θα είναι πολύ μεγαλύτερο και το ποσοστό που θα βρεθούν στην Εντατική δεν θα είναι η εξαίρεση του κανόνα αλλά ο κανόνας» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ειδήσεις σήμερα 

Εμβολιασμοί: Πότε και με ποιους θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης

Η πειθώ το μεγαλύτερο όπλο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας – Με φειδώ οι περιορισμοί

Κορωνοϊός – Απαντήσεις από το ΕΚΠΑ: Πόσο εύκολα νοσούν οι εμβολιασμένοι – Ποιες οι πιθανότητες θανάτου